Modul de alocare a locurilor de parlamentari pentru diaspora, propus de Guvernul Orban prin Ordonanţa de Urgenţă privind alegerile anticipate a fost criticat joi de George Simion, copreşedinte al Alianţei pentru Unirea Românilor (A.U.R.).
În viziunea copreşedintelui A.U.R., mărirea locurilor de parlamentari care să reprezinte diaspora s-a făcut aleatoriu, pentru a răspunde intereselor de moment ale PNL.
„Nu se respectă nici măcar norma de reprezentare actuală de 73.000 de cetăţeni la un deputat, nici cea de 168.000 cetăţeni la un senator. Nu ştie sau nu spune nimeni câţi români sunt în străinătate. Deşi e clar că sunt minim 900.000 cu domiciliu (CRDS) şi în jur de 4 milioane cu reşedinţă. Doar rezumându-ne la cei cu CRDS. ar trebui să fie 12 deputaţi şi 5 senatori, conform normei de reprezentare în vigoare„, a explicat George Simion în cadrul unei conferinţe de presă.
Simion a denunţat faptul că românii din diaspora nu sunt reprezentaţi politic şi că sunt ignoraţi de actualele partide parlamentare.
„Pe seama lor se face doar un joc de imagine ieftin. O analiză serioasă privind situaţia acestor români, modul în care pot fi implicaţi în viaţa politică a ţării şi cum le pot fi apărate drepturile, indiferent de ţara în care trăiesc, nu s-a făcut la nivelul niciunei autorităţi publice din România. Actuala clasă politică nu doar că nu ţine cont de interesele românilor din diaspora, dar nu ţine cont nici de voinţa populară a celor din ţară exprimată prin referendumul privind numărul de parlamentari. Poporul a ales parlament unicameral cu 300 de membrii, iar clasa politică a ignorat total opinia populară”, a mai subliniat acesta.
George Simion a solicitat respectarea voinţei suverane a poporului exprimată prin referendum şi a făcut un apel la toţi cei nemulţumiţi de prestaţia actualei clase politice să devină jucători pe scena politică din România: „Încurajăm toţi oamenii din afara actualului sistem să se implice în politică şi să candideze la alegerile locale şi generale”.
A.U.R. consideră că implicarea diasporei în viaţa politică a României şi modul în care aceasta trebuie reprezentată în Parlamentul ţării trebuie să se facă în urma unei largi consultări publice cu societatea civilă din ţară şi din comunităţile româneşti din afara ţării, cu toate partidele politice, precum şi cu mediul academic.
Imagini video de la conferinţa de presă pot fi văzute aici.