Partidul Acțiune și Solidaritate și-a constituit, oficial, Liga PAS Aleși Locali. Din consiliul acesteia fac parte 35 de membri, candidaturile cărora au fost propuse de organizațiile teritoriale ale formațiunii. La eveniment au participat aproape 700 de persoane, lideri și membri ai PAS, dar și oaspeți din România.
Liga a fost creată reieșind din „importanța autorităților publice locale pentru oferirea serviciilor esențiale către cetățeni” și prevede 7 principii de funcționare a APL-urilor.
Aceasta va fi condusă de un Consiliu politic din care fac parte 35 de primari și consilieri locali și raionali, propuși de cele 35 de organizații teritoriale ale PAS. Ulterior, consiliul urmează să se întrunească pentru a alege președintele, vicepreședinții și secretarul general al Ligii.
Rezoluția Ligii PAS Aleși Locali prevede și 7 principii de funcționare pentru APL-uri, după cum urmează:
- Independența reală a administrației publice locale față de influența politicului și a partidelor de guvernare,
- Descentralizarea financiară și depolitizarea transferurilor către APL,
- Promovarea funcționarilor publici la nivel local independent de presiunile politice și luînd în considerare integritatea și competența lor
- Crearea parteneriatelor cu instituțiile UE și din România pentru îmbunătățirea vieții locuitorilor satelor și orașelor.
- Concentrarea serviciilor de calitate la nivel local și implementarea efectivă a conceptului guvernării electronice la nivel local.
- Implicarea îm mod efectiv a administrației publice locale în procesul decizional la nivel central, iar orice act care vizează APL-urile să fie consultat în prealabil cu structurile reprezentative ale acestora.
- Deschiderea accesului la informație pentru APL pentru toate resursele statului.
Liderul PAS a anunțat că planifică să revină la guvernare în 2020, în urma alegerilor prezidențiale.
„Trebuie și vom termina lucrul pe care l-am început în anul 2019”, a declarat Maia Sandu.
La eveniment au fost prezenți și deputați din PAS, dar și primari ai unor localități din România, printre care și edilul municipiului Oradea, Ilie Bolojan.
„Cea mai dificilă și cea mai grea funcție din administrație nu este cea de parlamentar, dar cea de primar. Este și cea mai frumoasă. Este dificil pentru că oamenii așteaptă de la tine să schimbi lucrurile dintr-o dată, dar nu este atât de simplu. Pe de altă parte, poți să repari o stradă, să repari o școală, să faci un trotuar, ceea ce îți aduce multă satisfacție. Respectul oamenilor este cea mai mare mulțumire pe care o are un primar într-o lume politică pe care, în general, oamenii o urăsc”, a menționat primarul orașului Oradea.
Amintim că Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, va efectua marți, 25 februarie, o vizită în comuna Băcioi, suburbie a municipiului Chișinău, pentru a se documenta în vederea cooperării și înfrățirii celor două localități.