Este inacceptabil ca din bani publici, din taxele și impozitele cetățenilor români, Guvernul să finanțeze niște site-uri obscure de știri, care în mare parte redifuzează propaganda anti-NATO și UE a Sputnik, agenția de propagandă și manipulare a Kremlinului. Este declarația deputatului Matei Dobrovie, care laudă, într-un comunicat de presă, introducerea de către Guvern a Ghidului de finanțare nerambursabilă pentru proiectele mass-media.
„Iată că se poate. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a introdus în Ghidul de finanțare nerambursabilă 2020 propunerea mea de a condiționa beneficiarii de granturi pentru proiecte mass-media de respectarea Codul Deontologic al Jurnalistului Elaborat de Convenţia Organizaţiilor de Media. Ceea ce PSD a refuzat cu obstinație să facă, a făcut guvernul PNL”, a scris acesta.
Deputatul de la București a lansat această propunere în 25 septembrie 2018, atunci când o investigație realizată de Recorder a dovedit cum așa-zisa publicație USD24 a câștigat cea mai mare finanțare de la MRP cu un proiect extrem de slab în care susțineau că vor promova cultura românească în diaspora.
„Ce făceau ei însă era să traducă propaganda rusă și să o promoveze intens pe mai multe grupuri de Facebook. Este inacceptabil ca din bani publici, din taxele și impozitele cetățenilor români, Guvernul Român să finanțeze niște site-uri obscure de știri, care în mare parte redifuzează propaganda anti-NATO și UE a Sputnik, agenția de propagandă și manipulare a Kremlinului”, se mai menționează în comunicat.
Dobrovie subliniază că a insistat să fie introduse criterii de calitate pentru evaluarea proiectelor instituțiilor de media care cer finanțări.
„Nu este suficient să spună că vor promova cultura românească din diaspora, nici faptul că depun toate actele cerute. Ar trebui să fie evaluat și conținutul acestor proiecte, efectul de multiplicare și plusvaloarea pe care o aduce un proiect sau altul. Mai mult, în cazul unor produse jurnalistice, nu poate și nu trebuie MPRP să intervină în politica editorială, dar este necesar să se asigure că sunt respectate criterii deontologice minime. Altfel, banii sunt risipiți și mai grav imaginea României este afectată grav”, mai adaugă deputatul.
În final, acesta subliniază că în prezentul Ghid va trebui să fie inclusă și prevederea că, în caz de derapaje, fondurile oferite trebuie returnate și contractul reziliat.