Maestrul Nicolae Botgros, supranumit magicianul viorii, a devenit astăzi cetățean de onoare al municipiului Botoșani. Titlul i-a fost conferit pentru contribuția adusă la promovarea muzicii populare în tot spațiul românesc și în întreaga lume.
Directorul artistic şi prim-dirijorul Orchestrei naţionale de muzică populară „Lăutarii”, maestrul Nicolae Botgros, a primit acest titul de la Cătălin Mugurel Flutur, primarul municipiului Botoșani. , în dimineața zile de 25 februarie, într-un cadru festiv.
Ulterior, Nicolae Botgros a publicat un mesaj pe pagina s-a de facebook prin care a mulțumit Primăriei Botoșani, dar și tututor cetățenilor din municipiu pentru acest titlu. „Este un moment emoționant pentru toată familia mea, pentru toată Republica mea, pentru tot ce am făcut eu în toți acești ani. Este un lucru enorm de mare pentru mine, pentru familia mea și aș vrea să dedic această mare distincție tatălui meu, care mi-a pus instrumentul în mână. Această zi istorică va intra în sufletul meu”, a menționat maestrul.
Nicolae Botgros s-a născut pe 25 ianuarie 1953, în satul Badicu-Vechi, raionul Cahul, din Republica Moldova, într-o familie de lăutari. Tatăl său a fost lăutarul Dumitru Botgros. Nicolae și cei doi frați au învățat să cânte la câte un instrument, maestrului revenindu-i toba.
La șapte ani s-a dus la Școala de muzică din Cahul. Împreună cu fratele său Vasile, s-a întors primăvara acasă, din lipsă de bani. Copiii cântau la nunți pentru a câștiga un ban. Câte puțin, Nicolae a lăsat toba în favoarea viorii.
Mai târziu, Nicolae Botgros a ajuns la Soroca, la Școala de iluminare culturală. Aici pentru prima dată a asistat la un concert al orchestrei „Lăutarii”.
Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocîrlia” de la Edineț. A activat apoi în „Joc”. În 1973 s-a mutat la Chișinău și a devenit violonist în orchestra „Mugurel” a Filarmonicii.
Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii” a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filamornicii de Stat din R.S.S. Moldovenească, de către interpretul Nicolae Sulac, dirijor fiind compozitorul și violonistul Mircea Oțel, apoi trompetistul Gheorghe Usaci.
Datorită abilităților sale de violonist, Nicolae Botgros a fost numit în 1978 conducător al Orchestrei Populare „Lăutarii”.
În activitatea solo, a înregistrat 2 albume, dar a colaborat la sute de materiale muzicale înregistrate cu interpreți de muzică populară, precum Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Dinu Iancu Sălăjan, Zinaida Julea, Ștefan Bănică Jr. etc.
De-a lungul carierei sale, Nicolae Botgros a dus faima muzicii populare în zeci de ţări europene, în SUA, Australia, Noua Zeelandă, precum şi în toate ţările din spaţiul ex-sovietic.