Consiliul Național al Veteranilor de Război, constituit la 8 februarie 2020, invită cetățenii și veteranii să participe luni, 2 martie 2020, începând cu ora 09.00, la un protest în contextul Zilei Memoriei, în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău. Astfel, veteranii de război vor solicita autorităților să instituie Ziua recunoștinței veteranilor de război, care să fie marcată anual pe 2 martie.
Nicolae Gîrbu, membru al Consiliul Național al Veteranilor de Război a declarat că analizând situația social-economică și politică din țară, veteranii de război, care și-au jertfit sănătatea pentru independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova, își exprimă îngrijorarea și convingerea că statul este capturat de interese private.
Mai mult, Consiliul Național al Veteranilor de Război au declarat că inacțiunile Guvernului R. Moldova și a premierul Ion Chicu privind demararea procesului de aprobare proiectelor de legi ce țin de instituirea Zilei recunoștinței veteranilor de război, modificarea și completarea legii cu privire la veteranii de război în vederea creării în cadrul Guvernului a Departamentului veteranilor de război având drept scop aplicarea eficientă a legislației și a actelor normative privind protecția socială și economică a veteranilor de război, precum și refuzul de a-l revoca din funcție pe Aureliu Ciocoi, ministrul de Externe de la Chișinău, ca inadmisibile și un abuz de autoritate.
Urmare a celor relatate Consiliul Național îndeamnă autoritățile publice centrale și locale, serviciile desconcentrate în teritoriu, societatea civilă, veteranii și cetățenii, ca la 2 martie, concomitent cu Ziua Memoriei să marcheze și Ziua recunoștinței veteranilor de război.
„Având în vedere că atât veteranii cât și cetățenii, mai mult de 28 de ani sunt în căutarea unei bune guvernări și se confruntă cu aceleași probleme ce țin de sărăcie, corupție, iresponsabilitatea guvernanților privind gestionarea eficientă cu treburile statului și a banului public, solicităm societății civile și cetățenilor să se solidarizeze cu veteranii de război pentru a supraveghea și a determina autoritățile centrale și locale inclusiv, prin manifestări de stradă pentru a impune guvernării integritatea și corectitudinea publică întru asigurarea bunei funcționări a instituțiilor statului, respectării valorilor democratice, a libertăților și a drepturilor cetățenilor la un trai decent”, a mai adăugat Nicolae Gîrbu, membru al Consiliul Național al Veteranilor de Război
Valeriu Sava, veteran al războiului de la Nistru, spune că ostașii care au luptat în 1992 au fost umiliți și înjosiți de toate guvernările de până acum. Ei au fost folosiți în special în contextul alegerilor, iar ulterior au fost uitați.
Amintim că adunarea generală a veteranilor din 8 februarie 2020 a adoptat un pachet cu 16 revendicări care a fost depus de veterani la Cancelaria de stat a Guvernului R. Moldova. Astăzi, în cadrul unei conferințe, veteranii au menționat că actuala guvernăre a ignorat totalmente aceste revindicări.
Atunci veteranii au cerut majorarea indemnizațiilor și polițe de asigurare, pentru că pe moment de acestea beneficiază doar foștii polițiști care au coborât în tranșee în 1992, nu și voluntarii care au luptat atunci. Ei au mai cerut ca în caz de deces al unui veteran care a luptat pentru independență, să-i fie organizate funeralii cu onoruri militare și să fie instituită o zi a Recunoștinței față de oamenii pe care anterior autoritățile i-au trimis la un război ori altul. Doar astfel, spun ei, pot fi demontate falsurile istorice propagate de politicieni, așa cum procedează președintele Igor Dodon, ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi și alții, și copiii pot cunoaște din școli adevărul istoric și ce înseamnă patriotismul și dragostea de neam.
În prezent, ziua de 2 martie este numită Ziua Memoriei, atunci fiind comemorați ostașii căzuți în războiul moldo-rus de la Nistru pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. În acțiunile de luptă circa 300 de combatanți și peste 400 de civili și-au pierdut viața, iar câteva sute de oameni au fost răniți. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de către Republica Moldova și Federația Rusă.