Deputații Blocului ACUM au înaintat, la 28 februarie 2020, o moțiune simplă împotriva politicilor promovate de Ministerului Economiei și Infrastructuri de la Chișinău. Astfel, parlamentarii PAS și PPDA acuză Ministerului Economiei de la Chișinău de organizarea unor licitații care s-ar fi produs cu grave abateri de la legislație, precum și lipsa unor politici economice clare.
Deputații Blocului ACUM susțin că Ministerul Economiei a încălcat Legea privind achizițiile publice, pentru că anunțurile despre mai multe licitații nu fost publicate în Jurnalul European. Și asta în condițiile în care valoarea lucrărilor care urmează fie efectuate la patru tronsoane de drum depășește 90 de milioane de lei pentru fiecare.
„Ministrul a declarat public că nu este posibil de publicat anunțuri despre licitație în Jurnalul Oficial al UE. Noi am găsit probe contrarii, când mai multe anunțuri din Moldova au fost plasate în acest Jurnalul Oficial al UE”, a declarat Alexandru Slusari, vicepreședintele Parlamentului R. Moldova, care a prezentat moțiunea de la tribuna centrală.
În textul moțiunii, care a apărut în presa de la Chișinău și poate fi citită aici, sunt prezentate o serie de încălcări pe care Ministerului Economiei le-ar fi comis, reieșind din acestea deputații Blocului ACUM solicită:
- Anularea de către Ministrul Economiei și Infrastructurii a tuturor licitațiilor nominalizate în motivare, care s-au produs cu grave abateri de la legislație și acordurile internaționale la care Republica Moldova face parte;
- Atenționarea Ministerului Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova despre necesitatea respectării principiilor și valorilor constituționale în exercitarea puterii executive manifestate prin responsabilitate și seriozitate în declarațiile și acțiunile acestuia, precum și neadmiterea exercitării atribuțiilor executive în interese politice sau de grup, din contul interesului statului și al cetățeanului.
- Prezentarea de către Ministerul Economiei și Infrastructurii în timp de 30 de zile în plenul Parlamentului a Strategiei de Reabilitare a Drumurilor Naționale pe perioada 2020 – 2030 cu prezentarea Planului de Acțiuni 2020 – 2023.
- Reconfirmarea din partea Ministerului Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova că implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană rămâne o prioritate și că politicile economice ale statului se vor alinia interesului cetățeanului, apropiindu-ne de standardele europene la care tindem pentru realizarea confortului și unei vieți mai bune pentru cetățenii Republicii Moldova.
Amintim că după Regulamentul Parlamentului de la Chișinău, moţiunea simplă poate fi iniţiată de cel puţin 15 deputaţi. După primirea moţiunii, preşedintele şedinţei o aduce la cunoştinţa Parlamentului, care stabileşte data dezbaterii, şi dispune remiterea ei către Guvern şi distribuirea acesteia către deputați.
Dezbaterea moțiunii simple va avea loc la data stabilită de Biroul permanent, în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere.