Invitat al emisiunii „Anatomia puterii” de la 10 TV, Octavian Țîcu a criticat unioniștii din Republica Moldova, acuzându-i de legături cu Vladimir Plahotniuc. Mai mult, acesta a insinuat că poate nu ar fi fost grav dacă acțiunile unioniste ar fi fost „temperate”.
„Pornind de la premisa că această idee de unionism și de românism a fost periodic folosită în diferite circumstanțe de diferiți actori politici, compromisă de anumite partide care s-au identificat cu ideea unionistă și compromisă chiar de regimul Plahontiuc, care a folosit și a instrumentalizat anumiți oameni unioniști în propriul beneficiu”, a declarat Țîcu în cadrul emisiunii.
Acesta a mai subliniat că, de foarte multe ori, anumite acțiuni ale unioniștilor au fost tolerate în plin regim Plahotniuc.
„Ele nu trebuia interzise, dar ele au fost în serviciul regimului Plahotniuc, pentru că au atras votul unionist de la blocul ACUM, care în acel moment era reprezentat de PPDA și de PAS, în lupta împotriva regimului. Deci acea marjă de simpatie unionistă, pe care ulterior am adus-o împreună cu Lilian Carp, cu domnul Reniță, cu doamna Ciobanu, pentru că lucrul acesta a adus unioniștii în blocul ACUM, este incontestabil. La ora actulă, de foarte multe ori ni se reproșează acest lucru, că noi prin afilierea cu blocul ACUM am adus această majoritate unionistă spre blocul ACUM. A fost o necesitate, pentru că răul cel mai mare era Plahotniuc, acum lucrurile s-au schimbat și avem nevoie de repoziționare”, a mai adăugat președintele Partidului Unității Naționale.
Politicianul a subliniat că nu doar unioniștii, ci și toți cetățenii Republicii Moldova au nevoie de o alternativă la situația politică existentă, o alternativă politică, de oameni și lideri noi, care n-au fost compromiși în jocul politic și care sunt determinați de o idee sinceră și onestă.
Amintim că Octavian Țîcu, președintele Partidului Unității Naționale, a calificat tentativa formațiunilor unioniste de la Chișinău de a se consolida într-un bloc unic, drept „kolhozuri” unioniste imaginare, care n-au nicio finalitate și sunt conduse de politicieni expirați politic și cu probleme de integritate.
În cadrul unui interviu acordat ziarului Timpul, președintele PUN Anatol Șalaru declara că scopul lui Traian Băsescu este de a convinge cetățenii R. Moldova că Reunirea celor două state românești este posibilă, fiind singura șansă ca între Prut și Nistru să se instaleze securitatea și bunăstarea, subliniind că Băsescu nu s-a alăturat PUN-ului, ci el l-a creat, fiind un proiect creat și condus de acesta.
Președintele de onoare al PUN e Traian Băsescu.