Cel mai mare compozitor român în viață, Eugen Doga, a împlinit pe 1 martie 83 de ani.
Supranumit „Maestru în artă, Artist al Poporului şi Om al Mileniului”, Eugen Doga, născut la 1 martie 1937, în satul Mocra, din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, a adunat pe parcursul vieţii numeroase distincţii şi premii naţionale şi internaţionale. El este înscris în lista celor 200 de personalităţi ale lumii.
Întrebat de redacția InfoPrut dacă ar dori să transmită un mesaj românilor din Țară, compozitorul a răspuns în cadrul unui interviu acordat în 2016: „Să ne cunoaștem mai bine, să ștergem înstrăinarea băgată cu forța în conștiințele noastre, să ne simțim ca acasă unde nu ne-am fi găsit pe meleagurile lui Burebista, Ștefan cel Mare ori Mihai Eminescu. Admiratorilor muzicii mele le doresc să se bucure de viață, să crească copii, să vină la concertele mele, chiar dacă sunt nu prea multe deocamdată, și să caute înregistrări CD în magazine ori să deschidă siturile mele pe internet. Eu duc dorul de întâlnirile cu spectatorii, petrecute în aier liber la Iași și București, la Ateneul Român și Aula Palatului Cantacuzino, în Sala de concerte Radio ori la premiera filmului ”Șatra” în cinematograful ”Patria”. Cu toată dragostea îi voi primi și la mine acasă, la Chișinău. Acolo am amenajat un Salon de muzică, unde ne adunăm prietenește pentru a asculta muzică, unde cântă cvartetele de corzi, vocaliștii ori ansamblurile mici de copii de la școala de muzică, care-mi poartă numele. Am și o cameră care o numesc ”Casa Mare”, ca la mama, în amintirea mamei. Veți vedea, că la noi, e ca și pe la voi, ca la noi toți, unde se vorbește, se gândește, unde răsună colinzile la ferestrele gospodarilor în timpul sărbătorilor de iarnă, unde se fură fetele de mirese ori se așterne pe înserate în văile satelor fumul azuriu din hogeacurile caselor cu acoperișe în forme de piramidă. Asta e”.
Eugen Doga a scris celebrul său vals pentru coloana sonoră a filmului „Gingaşa şi tandra fiară”.
Piesele sale se regăsesc într-un top internaţional realizat de site-ul History Rundown, cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile. Astfel, în Top 200 Classical Music Pieces sunt incluse lucrările „Gramofon” – pe poziţia a 83-a și „Dulcea şi tandra mea fiară” – pe locul 94.
Eugen Doga este recunoscut la nivel internaţional, alături de George Enescu, ca unul dintre numele mari ale muzicii clasice.
Amintim că Eugen Doga a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului București.