Singura preocupare a lui Igor Dodon, atunci când spune că este pentru Moldova, este să ne țină departe de români și să demonstreze că noi suntem de alt neam. Declarația aparține liderului grupului parlamentar „Pro-Moldova”, Andrian Candu.
În cadrul unui interviu pentru Timpul, Candu a explicat care este deosebirea dintre numele grupului „Pro-Moldova” și mesajul lui Igor Dodon, care spune că este pentru Moldova. Potrivit acestuia, sunt două abordări absolut diferite, care au în comun doar similitudinea semantică.
„Dacă urmăriți atent ce are în vedere Igor Dodon, atunci când spune că este pentru Moldova, veți observa că singura lui preocupare este să ne țină departe de români și să demonstreze că noi suntem de alt neam. Este o continuare a politicilor de deznaționalizare din perioada sovietică, prin care se încearcă menținerea acestui teritoriu sub influență rusească”, a declarat Candu.
Liderul „Pro-Moldova” susține că astfel se explică și filmele lui Dodon despre Ștefan cel Mare, prin care încearcă să-l prezinte pe domnitor ca dușman al românilor, falsificând istoria.
„În realitate, Dodon nu este pentru Moldova, ci împotriva României și exprimă fidel, inclusiv prin astfel de mesaje, interesele Rusiei în zonă, care vrea să mențină acest teritoriu în sfera sa de influență. Mai pe scurt, Dodon este anti-român și pro-rus, nu pro-moldovean”, susține liderul „Pro-Moldova”.
Candu a explicat care este intenția numelui grupului „Pro-Moldova”. Potrivit lui, a fi pentru Moldova înseamnă, în primul rând, să le asiguri cetățenilor Republicii Moldova dreptul de a-și decide singuri viitorul și, dimpotrivă, încearcă apropierea de România.
„…când spunem „Pro-Moldova”, avem în vedere cu totul altceva. Pentru noi, moldovean și român sunt noțiuni complementare, nu contradictorii și, dimpotrivă, încercăm să ne apropiem cât mai mult de frații noștri, cu care vorbim aceeași limbă și avem o cultură și istorie comună. În opinia noastră, a fi pentru Moldova înseamnă, în primul rând, să le asiguri cetățenilor Republicii Moldova dreptul de a-și decide singuri viitorul. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, înseamnă să depui efort ca oamenii de aici să se bucure de confort și bunăstare și să-și iubească locul în care s-au născut. Acest lucru presupune efort în direcția modernizării localităților și a infrastructurii, înseamnă dezvoltarea economiei, înseamnă demonopolizarea și diversificarea resurselor energetice, care, de altfel, sunt deseori folosite ca element de șantaj și presiune, pentru a ne împiedica să acționăm așa cum credem noi de cuviință”, a mai spus Candu.
Acesta a adus și un simplu exemplu: „alimentarea cu gaze naturale, R. Moldova fiind dependentă în proporție de sută la sută de gazul rusesc, iar Moscova ne poate închide oricând robinetul, dacă i se pare că nu suntem suficient de ascultători”.
Potrivit lui Candu, pentru a feri R. Moldova de asemenea riscuri trebuie să se insiste, în continuare, asupra finalizării construcției conductei Iași-Ungheni-Chișinău, care va putea asigura cetățenii cu gaze naturale din România și alte state europene.