Republica Moldova este interesată să dezvolte parteneriate avantajoase cu regiunile Belgiei, a transmis Igor Dodon, care a fost în Belgia, într-o vizită ţinută în secret până în ultimul moment. Agenda şefului statului a fost una modestă, iar la nivelul Uniunii Europene a avut programată doar o discuţie cu un singur comisar european. Fostul ambasador al Republicii Moldova în Belgia, Luxembourg şi la NATO, Iurie Reniţă, consideră că vizita preşedintelui a fost una ratată, notează TVR Moldova.
Vizita în Regatul Belgiei a fost anunţată de Igor Dodon pe reţelele de socializare, pe ultima sută de metri. Şeful statului scria că va avea întrevederi cu Majestatea Sa, regele Philippe şi conducătorii regiunilor Flandra şi Valonia, părţi componente ale Belgiei, care este un stat federativ.
Diplomatul şi actualul deputat de la Chișinău, Iurie Reniţă, crede că, în realitate, Igor Dodon a plecat să se inspire din modelul de federaţie belgian.
„Dodon urmăreşte un scop anume, un scop pe care şi-l doreşte demult Moscova, de a federaliza Republica Moldova. Bine, nu pot fi comparate două ţări. Absolut, lucruri incompatibile sub aspect istoric, constituţional şi al democraţiei”, a declarat Iurie Reniţă.
În cei patru ani de mandat, Igor Dodon s-a aflat pentru a treia oară în capitala Belgiei, Bruxelles, care e şi capitala administrativă a Uniunii Europene. De această dată, însă, agenda lui Dodon a inclus o singură întrevedere la nivelul Comisiei Europene – Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri de Extindere.
„Este o vizită disperată şi una ratată. Domnule, un şef de stat, dacă te pretinzi, trebuie să accepţi şi să organizezi de o manieră în care într-o vizită la UE să ai întrevederi de substanţă”, a precizat Reniţă.
În calitatea sa de fost ambasador la NATO, Iurie Reniţă susţine că Igor Dodon ar fi încercat să obţină o întrevedere şi cu secretarul general al Alianţei Nord Atlantice, Jens Stoltenberg, dar fără succes.
„Nu mai doresc să-l vadă pe Dodon acolo, cu aberaţiile despre recunoaşterea internaţională a neutralităţii permanente militare. La NATO i s-a spus şi anterior: Domnule, noi vă respectăm neutralitatea DVS. Nu ne implicăm. Haideţi să vedem Planul comun de Acţiuni NATO – Republica Moldova cum se implementează, care sunt problemele, cum putem să vă ajutăm”, a conchis Iurie Reniţă.
În concluzie, acesta subliniază că vizita lui Igor Dodon a fost una „bifată exclusiv în context electoral, care nu aduce niciun beneficiu. Ba din contra, ne discreditează şi mai mult. Este evident că şi partenerii europeni, dar şi euroatlantici au tras concluziile de rigoare cine e Dodon”.
De la începutul mandatului de preşedinte, Igor Dodon a efectuat cele mai multe vizite la Moscova, dar niciodată nu a fost invitat şi nu a fost vizitat de şefii statelor vecine, România şi Ucraina.