Parlamentarul bucovinean de la București, Daniel Popescu, deputat ales în circumscripţia electorală nr. 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul în afara României şi vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a participat la o serie de evenimente organizate la Cernăuți de comunitatea românească din Ucraina.
„Toate modificările legislative din Ucraina, dar şi politica externă a României din ultimii ani au lăsat urme adânci în sufletele bucovinenilor din Ucraina. Nu este normal ca cererile românilor din nordul Bucovinei să fie neascultate şi neluate în seamă de către instituţiile abilitate din România. Trebuie ca politica externă a României să fie mult mai fermă, iar asta poate include cu siguranţă şi o eventuală blocare a oricăror demersuri europene din partea Ucrainei ce vizează încălcarea drepturilor minorităţii româneşti”, a declarat deputatul, potrivit unui comunicat de presă postat pe pagina Parlamentului României.
La întrevederea de la Cernăuți, la care au participat atât membri ai Consiliului Naţional al Românilor din Ucraina, cât şi alţi reprezentanţi ai mediului asociativ, deputatului Daniel Popescu i-au fost aduse la cunoştinţă cele mai alarmante probleme ale comunităţii istorice de români din Ucraina.
Sentimentul de abandon resimţit din partea instituţiilor responsabile cu politica externă a României în ceea ce îi priveşte pe românii din Ucraina, nerespectarea Tratatului cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare dintre România şi Ucraina semnat la 2 iunie 1997, introducerea cotelor lingvistice în şcoli, în presă, la radio, limitarea drastică a educaţiei în limba maternă a etnicilor români și nerecunoașterea dublei cetățenii sunt doar câteva dintre probleme.
„Românii din Ucraina au nevoie de o susţinere aplicată din partea statului român, iar printre soluţii se numără şi introducerea de indemnizaţii şi burse în şcoli sau apărarea drepturilor românilor. Tânăra generaţie trebuie să cunoască atât dramele trecutului nostru naţional, cât şi suferinţa multor oameni nevinovaţi şi doresc să amintesc pe această cale opiniei publice de masacrul de la Fântâna Alba”, a mai spus Daniel Popescu.
Deputatul consideră că reacţia României ar fi putut şi trebuie să fie mult mai apăsată şi aplicată vis-a-vis de românii din Ucraina, altminteri comunitatea românească din această regiune ar putea dispărea în maximum 10 ani.
„Consider că etnicii români din Ucraina au nevoie de o politică cu o nouă viziune pentru a conserva spiritualitatea şi identitatea românească din nordul Bucovinei. Solicit pe această cale Guvernului României o politică ferma pentru sprijinul românilor din nordul Bucovinei”, a concluzionat deputatul Popescu după ce a avut o întrevedere cu membrii Consiliului Național al Românilor din Ucraina, participând la o serie de evenimente organizate de comunitatea românească.