După ce, zilele acestea, aproape o jumătate dintre angajații Institutului de Istorie al Academiei de Științe a rămas fără un loc de muncă în urma desfășurării concursului proiectelor de cercetare finanțate prin intermediul Programului de Stat (2020-2023), iată că vine rândul altei entități. Treizeci de cercetători științifici – doctori în știință, doctori habilitați, profesori – cercetători de la Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice – vin să completeze armata de șomeri pe care o „racolează” vertiginos și impertinent actuala guvernare de la Chișinău.
ȘOC adevărat în lumea științei!
Nu rămâne loc pentru dubii că aceste „epurări” din mediul academic sunt coordonate și premeditate. Societatea noastră amintește tot mai mult de „Ferma animalelor” (George Orwell). Desigur, istoricii, politologii, specialiștii în relații internaționale etc. reprezintă opoziția incomodă a actualei puteri. Intelectualitatea științifică nu se include în bazinul electoral al PSRM, cu excepția câtorva miniștri din Cabinetul Chicu.
Este pentru prima dată când mă dezic de una dintre valorile fundamentale ale democrației – minoritatea supusă majorității. Or, intelectualitatea a fost totdeauna în minoritate. Dar o guvernare deșteaptă o vede, o aude, o ascultă.
V-aș ruga, pe această cale, domnule deputat dr. Octavian Țîcu, domnule deputat autor de manuale de politologie Lilian Carp , invitați-l pe stimatul domn ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, în Parlament ca să spună în voce, de la tribuna aleșilor poporului, câtor oameni de știință le-a semnat verdictul Guvernul socialist! Cred, domnule ministru Popovici, „это не по-пацански!” ( n.red. „nu e bărbătește”, aluzie la o replică a președintelui Igor Dodon ) – să uzez și eu de „stilul prezidențial” .
Apropo, se spune că în cazuri extremale căpitanul este cel care părăsește ultimul corabia. Ei, iată că „pe uscat” paradigma își pierde esența. Problema a fost lejer pasată spre sindicate. Ca să fie clar, adică se mușamalizează.
Nimic de mirare! Așa se întâmplă în toate societățile de tip orwellian unde deducția clasică a marelui publicist și scriitor este: „Toate animalele sunt egale, dar unele animale sunt mai egale decât altele”.
Textul este semnat de Aurelia Peru-Balan, doctor habilitat în științe politice și fost consilier prezidențial