O expoziţie cu genericul „Potenţial şi abis” a artiştilor plastici Mircea Roman (sculptură) şi Florentina Voichi (pictură) din România a fost vernisată joi, 5 martie, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.
Expoziţia cuprinde 28 de lucrări: 16 de pictură şi 12 de sculptură.
La eveniment au participat Ambasadorul României în R. Moldova, Excelenţa Sa Daniel Ioniţă, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Valeriu Matei, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, precum și oameni de cultură şi artă.
Solicitat de MOLDPRES, directorul instituţiei gazdă, Tudor Zbârnea, a menţionat că Mircea Roman şi Florentina Voichi sunt doi artişti remarcabili, ambii fiind preocupaţi de drama umanului.
„Mircea Roman este un artist foarte cunoscut şi apreciat în spaţiul românesc. A stat aproape 15 ani la Londra. Este un artist care şi-a creat un drum în sculptura românească, lucru excepţional, pentru că la ora actuală România lasă urme adânci în sculptura universală în general şi spaţiul european în special. Florentina Voichi este o artistă care la fel optează pentru uman, pentru om în general, dar mai întâi de toate ea este o artistă preocupată de culoare, care mereu se află în căutarea luminii. Cu aceeaşi încărcătură dramatică, ea îşi configurează un discurs foarte individual şi aceasta o face remarcabilă în spaţiul artelor plastice”, a subliniat Tudor Zbârnea.
Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a constatat că această expoziţie este una de excepţie. „Sunt doi artişti foarte bine cunoscuţi în România, dar şi în lume. Pe Mircea Roman îl cunoaştem de la Saloanele Moldovei şi pe parcurs i-am urmărit traseul artistic. Aceşti doi artişti formează un cuplu foarte frumos în creaţie, dar şi în viaţă. Mircea Roman este unicul artist din România care deţine Marele Premiu al Trienalei de la Osaka, pe care l-a obţinut în 1992”, a subliniat Bolboceanu.
Mircea Roman s-a născut în 1958 în Băiuţ, Maramureş. În 1977 a absolvit Şcoala de Arte din Baia Mare, în 1984 a absolvit cursurile Academiei de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi preşedintele Filialei de Sculptură. În 2008, a obţinut Medalia de Aur a Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova, în 1988- premiul „Atelier 35” pentru sculptură şi în 1992- Marele Premiu al Trienalei de la Osaka, cel mai mare premiu de acest fel din lume, iar în 1993/1994- premiul „Delphine Studio” din Londra. În anul 2000, a fost distins Ordinul „Serviciul Credincios” în Grad de Ofiţer. A participat la numeroase expoziţii personale şi de grup, saloane de artă naţionale şi internaţionale.
Născută la Craiova în 1953, Florentina Voichi a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti în 1977. Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1991. A organizat expoziţii personale la Craiova şi Bucureşti în 1987, 1990, 1996, apoi între anii 2012-2019 la Bistriţa, Târgu-Jiu, Bacău, Bucureşti şi Craiova.
Expoziţia va fi deschisă până în 29 martie.