Atitudinea Guvernului de la Chișinău face parte din încercările Kremlinului de a mușamaliza crimele Uniunii Sovietice și ale statului rus, iată de ce este nevoie de o reinterpretare a istoriei sau ca unele momente ale trecutului să fie trecute sub tăcere. De această părere sunt mai mulți istorici din R. Moldova, transmite Radio Chișinău.
Istoricul Anatol Țăranu observă o ofensivă a propagandei rusești în Republica Moldova, pusă în practică de conducerea de la Chișinău. Acuzațiile premierului Ion Chicu față de istorici, că aceștia nu s-ar ocupa de știință, ci de politică, se încadrează într-o serie de acțiuni de distorsionare a adevărului istoric.
În octombrie trecut, Igor Dodon a amenințat că Muzeul Ocupației Sovietice administrat de armată va fi închis. Recent, ministrul de externe Aureliu Ciocoi, a justificat intervenția armatei ruse în războiul de pe Nistru, iar primarul capitalei, Ion Ceban a propus deschiderea unui muzeu dedicat blocadei orașului Sankt Petersburg. Toate acestea demonstrează că istoricii sunt principalul obstacol în crearea unei mitolologii favorabile Rusiei, este de părere Anatol Țăranu, fost ambasador în Rusia și deputat în Parlamentul Independenței.
„Ei nu acceptă adevărul istoric, conceptul istoriografiei naționale. Ei ar dori ca istoria, în Republica Moldova, să fie interpretată de pe pozițiile Federației Ruse. Acesta este miezul conflictului”, a afirmat Anatol Țăranu.
Marginalizarea istoricilor este rezultatul unor decizii arbitrare care nu au la bază legea, afirmă profesorul Anatol Petrencu. Potrivit istoricului, nu este corect ca premierul Ion Chicu să decidă după placul său care cercetări merită finanțarea statului și care nu.
„Îmi pare foarte rău pentru ceea ce se întâmplă, că am ajuns să fim cerșetori la niște birocrați care sunt cam nesimțiți. Știți, de fapt el hotărăște cui o să-i dea bani de parcă ar fi un rege”, a menționat istoricul.
Istoricii au protestat ieri în fața Guvernului. Ei consideră că au fost lipsiți intenționat de finanțare pe criterii ideologice, după ce trei din cele patru proiecte ale Institutului de Istorie au fost respinse, asta însemnând că mai mult de jumătate din membrii acestuia au rămas fără salarii. Cercetătorii au anunțat că vor continua acțiunile de protest și au creat un comitet de grevă în cadrul Institutului de Istorie.