Cei 102 ani de la Prima declarație de Unire semnată la Bălți, pe 3 martie 1918, a fost sărbătorită de toți bălțenii care simt românește.
Oamenii s-au adunat în centrul orașului, au fluturat steaguri tricolore și au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare. La eveniment a participat și Ana Guțu, secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, care a ținut să amintească de faptul că la Bălți s-a dat startul Unirii. „Mă bucur foarte mult că acest discurs de comemorare a înaintașilor noștri și a celor mai importante date istorice este păstrat viu aici, la Bălți”, a declarat Ana Guțu pentru nordnews.md.
La rândul său, Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți a menționat că nu se aștepta să vină atât de mulți oameni la această manifestație. „Văd că au venit mai mulți decât pe 1 decembrie 2019. Oamenii se simt bine, au venit cu un drapel pe care l-au expus”, a relatat Consulul General al României la Bălți.
Sergiu Burlacu, consilier municipal în Bălți, a spus că împreună cu Asociația de Conservare a Patrimoniului Cultural, cu binecuvântarea preasfințitului Antonie, Episcop de Bălți, s-a decis „să dăm mai multă oportunitate oamenilor de a participa la acest eveniment. Este un lucru sfânt, reîntregirea țării și reunirea neamului”.
La eveniment au participat și oaspeți din România care au subliniat că nu își vor lăsa niciodată frații la nevoie.
„Credem că este nevoie de două componente esențiale pentru unirea Republicii Moldova cu România. Una este ca oamenii, la nivel intern, să știe să fie fidelizați cu informațiile bune care ar avea loc în urma unirii, iar a doua cale, este presiunea pe care trebuie să o facem asupra autorităților pentru a lua demersurile necesare și legale pentru a înfăptui această unire”, a punctat un manifestant.
Evenimentul a continuat cu un concert organizat la fosta „Zemstvă din Bălți”, actualul sediu al Stării Civile. Totodată, la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți a fost organizată o masă rotundă în cadrul căreia a fost evocată semnificația datei de 3 martie 1918.