Viktor Orban, premierul Ungariei, va întreprinde joi o vizită la Chișinău. Astfel, Republica Moldova și Ungaria vor crea un parteneriat strategic, acordul urmând să fie semnat în cadrul vizitei premierului maghiar la Chișinău. Despre aceasta a anunțat astăzi Igor Dodon, președintele pro-rus al R. Moldova.
Șeful statului a declarat într-o conferință de presă că relațiile cu Ungaria vor trece la o nouă etapă a parteneriatului strategic. Igor Dodon a mai precizat că șeful executivului ungar va fi însoţit de un grup de oameni de afaceri, Budapesta intenţionând să ofere un credit de 100 de milioane de euro pentru agenţii economici care vor să dezvolte afaceri în Republica Moldova.
Analistul Anatol Țăranu, fost ambasador la Moscova, nu exclude implicarea Rusiei ca mediator în apropierea lui Igor Dodon de Ungaria, ținând cont de relațiile speciale dintre Viktor Orban și Vladimir Putin. În același timp, Bucureștiul rămâne rezervat față de guvernele de la Chișinău și Budapesta, afirmă Anatol Țăranu.
„Este o tentativă disperată a lui Dodon de a rupe acest blocaj internațional care s-a creat în jurul lui. Rusia este practic unica țară unde Dodon se simte ca acasă și care influențează relațiile sale politice”, a spus Anatol Țăranu pentru Radio Chișinău.
Luna trecută, Partidul Popular European a prelungit suspendarea Partidului Fidesz condus de Viktor Orban, impusă în martie 2019. Ungaria are un dialog complicat cu Bruxelles-ul din cauza unor derapaje democratice la Budapesta, iată de ce vizita la Chișinău a premierului maghiar este maximum ce poate obține Igor Dodon în raport cu partenerii europeni, susține fostul vice-ministrul de externe, Iulian Groza.
„Președintele Dodon și Guvernul de la Chișinău încearcă să identifice căi de a stabili anumite relații cu Uniunea Europeană, având în vedere că relația este una complicată. E adevărat că Ungaria, la moment, la nivelul Uniunii Europene, are problemele sale”, a precizat de Iulian Groza pentru Radio Chișinău.
În februarie, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a efectuat o vizită la Chişinău. Acesta s-a înțeles cu autoritățile de la Chișinău că Ungaria va trimite în Republica Moldova doi diplomați care să consilieze ministerul de externe în relația cu Uniunea Europeană. Peter Szijjarto a mai anunțat despre deschiderea unui fond al băncii maghiare de export-import în valoare de 100 de milioane de dolari, destinat oamenilor de afaceri din ambele state care vor lansa proiecte comune.
Anterior, Bucureștiul a anunțat că poziția față de Republica Moldova va fi coordonată cu Statele Unite ale Americii și cu Uniunea Europeană. Totuși România va continua să susțină direct cetățenii Republicii Moldova. Și ambasadorul european la Chișinău, Peter Michalko, a confirmat acest lucru prin direcționarea finanțărilor către comunitățile locale.