Aflată la 50 de km de Chișinău, o întreprindere de mezeluri produce, cu sprijinul financiar al guvernului polonez, carne și mezeluri afumate natural, după rețete tradiționale păstrate din moși-strămoși, scrie TVR Moldova.
Salam de casă, costiţă, ceafă sau piept de porc, sunt doar câteva dintre produsele gustoase şi sănătoase de la fabrica de mezeluri din satul Brăviceni. Toate aceste bunătăţi sunt pregătite după reţetele tradiţionale din Basarabia.
„Ne ţinem de tradiţia de coacere naturală a străbuneilor noştri. Pieptul de porc îl coacem doar la fum cu lemn natural. Avem și jambonul ţărănesc, care este tot un produs păstrat de la bătrâni. Reţeta de coacere, de marinare, este întocmai. Mai departe avem tobă, saltisonu, care se produce în stomac natural de porc. O ţinem şi o facem ca să păstrăm acest produs în stomac, fiindcă consumatorul caută anume produsul nostru pregătit în această membrană”, a explicat managerul de vânzări a întreprinderii, Iulia Cociorvă.
Cârnaţii de sânge sunt una dintre specialităţile afacerii din Brăviceni.
„Avem sângeretul de casă, care este un produs din moşi strămoşi, iar noi ne străduim să-i păstrăm reţeta de la bătrâni. Se bucură de vânzări mari și noi ne străduim să facem faţă calităţii zi de zi”, a mai menționat managerul.
Administratorul întreprinderii se laudă că mezelurile pe care le produce fabrica sa au un gust unic în Republica Moldova.
„Mezelurile sunt făcute din carne autohtonă. Sunt făcute după o reţetă specială. Coacerea se face pe lemne. Avem şase cuptoare, amenajate, special făcute şi gândite, pentru a ieşi o producţie deosebită”, a declarat administratorul, Vladimir Stratanenco.
Acesta spune, însă, că succesul de astăzi al întreprinderii sale se datorează guvernului Poloniei, care i-a oferit un grant de peste 100 de mii de euro. Fără aceşti bani, administratorul spune că i-ar fi fost foarte greu să deschidă o asemenea afacere.
„Statul polonez ne-a ajutat din start din 2012, cu finanţări, cu materiale de construcţie, cu utilaje pe care le-am adus din Polonia. Practic, în fiecare an, am avut un ajutor din partea statului polonez”, a mai zis acesta.
În prezent, fabrica de la Brăviceni produce zilnic aproape o tonă de mezeluri, care pot fi găsite pe rafturile magazinelor din Chişinău, Bălţi, Orhei, Floreşti sau Rezina. Preţul unui kilogram de mezeluri porneşte de la 3 euro şi poate ajunge până la 9 euro.