Deputat de la Chișinău vrea ca Parlamentul să îi ceară Rusiei despăgubiri pentru războiul din 1992

508
SHARES
171
VIEWS

Deputatu Iurie Reniță a propus Parlamentului de la Chișinău să dea o apreciere politică acțiunilor Federației Ruse din anul 1992 pe Nistru, să evalueze pierderile provocate de război și să insiste pe despăgubiri din partea Moscovei.

Iurie Reniță a subliniat că în acea perioadă cetățenii  au apărat cu arma în mână independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova împotriva unui „agresor înarmat până-n dinți cu scopul de a distruge orice dorință firească de a ne constitui ca stat suveran ce împărtășește valorile democratice și europene”.

Profund regretabil că Federația Rusă, prin vocile marionetelor locale recrutate, rescrie istoria în favoarea sa și din agresor se erijează în pacificator, impunându-le să promoveze ideea falsă că nu a existat agresiune, ci a fost un război civil fratricid. Cunoaștem foarte bine cine sunt autorii acestor declarații din fostele și actuala guvernare. Toate aceste acțiuni și declarații denotă faptul că guvernarea de la Chișinău își bate joc de suferințele a zeci de mii de familii îndurerate și de sângele eroilor noștri căzuți în acel război de apărare legitimă”, a menționat deputatul.

Sursa a mai subliniat că actuala conducerea a R. Moldova, „în frunte cu Igor Dodon, în loc să aibă grijă de combatanți, le profanează memoria și patriotismul de care au dat dovadă în momente tragice”.  În acest sens, ambasadorul a venit cu un set de amendamente legislative, printre care, solicitarea către Parlament de a da o apreciere politică a evenimentelor din acea perioadă.

În anul 1992 pe Nistru a avut loc nu un conflict, ci o agresiune militară, un război declanșat de Federația Rusă împotriva independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova”, a adăugat Iurie Reniță.

În opinia deputatului, R. Moldova trebuie să insiste pe despăgubiri, așa cum au procedat statele Baltice. „Pentru toate aceste pierderi uriașe care au ruinat Republica Moldova în urma războiului declanșat de Federația Rusă, Parlamentul urmează să facă o evaluare deplină și să solicite despăgubiri”, a menționat Reniță.

Totodată, susține parlamentarul, ziua de 2 martie trebuie să fie declarată Ziua Recunoștinței și Demnității Naționale, „în semn de profundă recunoștință față de combatanții și voluntarii noștri care au luptat eroic împotriva Armatei a 14-a”.

Iurie Reniță – declarație la sfârșitul ședinței plenare din 10 martie 2020

Iurie Reniță – declarație la sfârșitul ședinței plenare din 10 martie 2020 (Ședința aici – http://bit.ly/2TOq1UW)

Publicată de Parlamentul Republicii Moldova pe Marţi, 10 martie 2020

Next Post

Arhiva InfoPrut