Cătălin Turliuc, cercetător al Institutului de Istorie „A.D.Xenopol” din Iaşi, a declarat pentru TVR Moldova că toată comunitatea academică din țară este îngrijorată de situația cercetătorilor din Republica Moldova, iar în scurt timp, Academia Română va veni cu o poziție în acest sens.
Cercetătorul susține că trecerea domeniului cercetării în subordinea politicului este o greşeală fundamentală, care va lăsa urme adânci. „Trebuie să pornim de la premisa că toate încercările de manipulare care s-au desfăşurat de-a lungul timpului au eşuat în mod clar. Ideea de a promova un moldovenism agresiv, de a promova identități false, de a suprapune unui trecut istoric o realitate ce este dominată politic este o idee pierdantă din start” a declarat Cătălin Turliuc.
De cealaltă parte, Ion Negrei, istoric de la Chișinău, a menționat că ceea ce se întâmplă este un atac la identitatea națională, „deoarece noi, istoricii, venim cu expertiza trecutului, proiectul actualei guverenări este de altă natură, şi am ajuns să fim taxați în acest mod”.
Anatol Ţaranu, analist politic, susţine că atunci când ministrul Educaţiei de la Chişinău invocă experienţa occidentală în această situaţie, el, de fapt trişează. „Atunci când ministrul invocă experienţa occidentală, uită să spună că modelul occidental de organizare şi finanţare a ştiinţei se bazează pe două mari priorităţi – instituţională şi competiţia proiectelor. La noi reforma a fost intuită cu excluderea unei componente de bază care garantează dreptul la profesie. Când nu există finanţare instituţională apriorică un şir de cercetători cu renume s-au trezit lipsiţi de dreptul de a profesa. Ei aplică un model european amputate şi aduc situaţia până la refuz”, a menţionat Anatol Ţăranu, care a precizat că asistăm la un război declarat intelectualităţii din Republica Moldova.
Gheorghe Cojocaru, director al Institutului de Istorie al AŞM, a opinat că cercetătorii se aşteptau la o altă atitudine din partea autorităţilor. „Asistăm la fenomenul canibalizării clasei politice şi lovind în aceşti oameni care au aceste produse lovesc în ziua de mâine, că tinerii pleacă, nu va avea cine să cerceteze trecutul nostru istoric”, a precizat el.