Instituirea stării de urgenţă nu comportă în sinse un alte restricţii sau acţiuni, decât cele pe care le va stabili Comisia Situaţii Excepţionale, care este abilitată cu dreptul de a întreprinde toate măsurile legale pentru a combate pericolul infectării cu coronavirus. Precizarea a fost făcută de premierul Ion Chicu, după ce ieri, Parlamentul de la Chișinău a declarat stare de urgenţă pe o perioadă de 60 de zile.
În funcţie de evoluţia evenimentelor, termenul de valabilitate a Stării de urgenţă poate fi redus, spune premierul. Acesta dă asigurări că toate deciziile pe care le va lua Comisia Situaţii Excepţionale vor fi făcute publice.
Totuşi, până la noi decizii, rămân în vigoare deciziile Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică. Deciziile CNESP sunt postate pe site-ul Guvernului.
Astfel, se sistează până la 01.04.2020:
„- Activitatea de comerţ a unităţilor comerciale cu amănuntul, cu excepţia, unităţilor de comercializare a produselor alimentare, a produselor farmaceutice şi a produselor petroliere;
– Activitatea pieţelor comerciale de orice profil;
– Activitatea Centrelor de reabilitare/recuperare, inclusiv balneosanatoriale;
– Activitatea unităţilor de alimentaţie publică, în localurile şi în spaţiile amenajate/autorizate ale acestora, cu excepţia activităţilor de preparare şi distribuire a produselor în regim catering.
De asemenea este sistat:
– Traficul aerian (cursele comerciale) cu toate ţările lumii.
– Traficul internaţional feroviar de pasageri
– Accesul cetăţenilor străini pe teritoriul ţării, cu excepţia persoanelor cu acreditare diplomatică, celor cu reşedinţă în RM şi persoanelor care însoţesc mărfuri. Restricţia nu se aplică persoanelor străine, care deja se află pe teritoriul Republicii Moldova
– Cetăţenii Republicii Moldova nu au restricţii la intrare pe teritoriul ţării. Totodată, facem apel către cetăţenii noştri aflaţi în această perioadă peste hotarele ţării, SĂ SE ABŢINĂ DE LA CĂLĂTORII, deoarece urmare a restricţiilor instituite de mai multe state ale lumii, riscaţi să rămâneţi blocaţi la frontierele terestre ale acestor state.
În aceste condiţii, NU ESTE RESTRICŢIONATĂ activitatea tuturor întreprinderilor de producere, dar va avea loc cu respectarea normelor sanitare recomandate de autorităţi şi la decizia administraţie poate avea loc cu asigurarea muncii angajaţilor de la domiciliu unde e posibil. Se permite activitatea comercială bazată pe livrarea produselor online, transportul public si cel interurban, comerţul en-gros, activitatea băncilor, alimentaţia publică prin sistemul catering (livrare directă consumatorilor), lucrările de construcţie, inclusiv la staţia de epurare Chişinău. Bineînţeles, totul, cu respectarea cu stricteţe a normelor sanitare şi epidemiologice.
Va fi extinsă vacanţa elevilor pentru încă o săptămînă, dar este mare probabilitatea, că ulterior vor mai fi extinderi. Toţi angajaţii din sectorul public sau privat, care pot activa de la domiciliu – sunt încurajaţi s-o facă. Solicităm administratorilor să ofere angajaţilor acest regim, în măsura posibilităţilor.
Dacă pînă vineri constatăm o diminuare a numărului de cazuri înregistrate, vom examina posibilitatea revederii unor decizii ale CNESP. În special, în privinţa activităţii unităţilor de comerţ cu amănuntul.
Epidemia de coronavirus va afecta economia mondială şi, implicit, pe cea naţională a Republicii Moldova. Va fi impact negativ asupra agenţilor economici şi bugetului public. Statul prin măsuri fiscale şi stimulatorii va acorda suport economiei. Vor fi relaxate politicile de creditare, vom amâna termenul de plată a impozitului pe venitul persoanelor juridice pe trimestrul I, 2020. Celelalte impozite urmează a fi raportate şi achitate în termenii prevăzuţi de legislaţie. Totodată, termenul de raportare şi plata IVPJ pentru perioada 2019 nu va fi revăzut”, scrie premierul.
Amintim că în R. Moldova a fost înregistrat primul caz de deces în urma infecției cu COVID-19, în prezent fiind testate pozitiv 30 de persoane. În România, bilanțul infectărilor a ajuns la 246.