1. Cine este Iuliana Mămăligă?
Am absolvit anul acesta Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, a Universităţii de Stat din Moldova. Am fost acceptată la masterat, la aceeaşi facultate, programul Jurnalism European.
2. Ce ştii despre ce s-a întâmplat pe data de 27 august 1991?
Felia aceasta de pămînt dintre Prut şi Nistru, şi-a obţinut independenţa. După mulţi, mulţi , mulţi ani de viol sovietic, parcă ceaţa de pe ochii cetăţenilor de aici a început să dispară. A fost ca o eliberare din închisoare a limbii române, a tricolorului şi a spiritului latin.
3. Care este părerea ta despre cei care au luptat pentru limba şi istoria României?
Eu aş spune că personalităţi precum Grigore Vieru, Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, Nicolae Dabija, au fost hipnotizaţi, în sensul frumos al cuvîntului pentru tot ce înseamnă românism. Un eroism plătit cu viaţă, un model de iubire cu semnul plus infinit la capitolul limba română. Operele şi melodiile celor menţionaţi anterior sunt fredonate şi astăzi de generaţia tînără, care are în suflet focul patriotismului adevărat.
4. Cum văd ceilalţi tineri manifestările de la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90?
Ţara aceasta are „copii” care sunt divizaţi în trei categorii: cei ai căror părinţi le săpunesc cerebelul cu vorbe precum că înainte era bine şi că URSS echivala cu masă şi casă, alţii care ştiu de ADEVĂRATA istorie, şi alţii cărora nici nu le pasă şi nici nu le-a păsat vreodată ce s-a întîmplat în perioadele menţionate mai sus. Marea majoritate însă o văd ca pe o mare eliberare de sub jud rusesc.
5. Cum priveşti România ?
Între românii din Republica Moldova şi cei din România este doar o singură diferenţă, zic eu: accentul şi varietatea de dialecte, argouri şi jargoane utilizate în limba vorbită. În rest, suntem acelaşi aluat. România este o ţară frumoasă, prin eforturi de titan a reuşit să se integreze în UE şi să adere la NATO. România este pentru mulţi basarabeni cea mai apropiată poartă spre UE.
6. Unde vezi tu Republica Moldova peste 20 de ani ?
Grea întrebare! Hmmm… Suntem ţara minunilor şi a tuturor posibilităţilor! Mai uşor îmi va fi să calculez o formulă de la NASA pentru vreun satelit decît să prezic viitorul acestei ţări. Ok! O iubesc aşa cum este ea, şi sper să aibă un viitor luminos, pentru că vin valuri de generaţii dornice de schimbări, atât în mentalitate cât şi în multe sfere ale vieţii. La mulţi ani, Moldova!
Interviu realizat de Paul Szasz pentru Info Prut