Administrația separatistă de la Tiraspol ar putea împiedica accesul la studii a profesorilor și elevilor din școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului și după ce va expira perioada de carantină, susțin directorii acestor instituții. Între timp, în regiunea secesionistă a fost blocat accesul dinspre Ucraina și teritoriul aflat sub controlul Chișinăului, transmite Radio Chișinău.
Cei mai mulți profesori și elevi ai Liceului „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol fac naveta la Doroțcaia, localitate din stânga Nistrului, controlată de Chișinău. Începând cu 17 martie, circulația pe acest traseu este restricționată.
Ministerul Educației le transferă profesorilor salariile pe carduri bancare, însă aceștia nu le vor putea ridica pentru că nu au acces la băncile lincențiate în Republica Moldova. Cea mai apropiată filială se află la Coșnița, localitate tot pe malul stâng, dar controlată de Chișinău. Directorul liceului, Eleonora Cercavschi, locuiește la Grigoriopol și nu poate ajunge la locul de muncă. Ea s-a adresat în repetate rânduri autorităților de la Chișinău, deocamdată fără vreun rezultat. Eleonora Cercavschi se teme că Tiraspolul va interzice accesul în sediul liceului și după 5 aprilie, când fa fi anulată carantina.
„Cred că nu vom mai avea acces, nu vom mai trece cu copii încolo. Până la sfârșitul anului de învățământ, aproximativ 90 la sută, sunt convinsă că nu ne vor permite. Ăștia s-au folosit de moment și au blocat, Chișinăul trebuia să gândească foarte bine această stare de urgență”, a spus Eleonora Cercavschi.
Președintele Igor Dodon a declarat într-o emisiune transmisă în direct pe rețelele de socializare că a discutat la telefon cu liderul separatist Vadim Kransoselski pentru a liberaliza circulația în zona de securitate.
„Ei au impus un regim special, au decretat și ei stare de urgență. Noi cu ei purtăm discuții pentru o liberalizare, mai ales pentru zona de securitate, eu cred că vom găsi soluții în zilele următoare”, a precizat Igor Dodon.
Amintim că săptămâna aceasta, contabilul Liceului „Evrica” din Râbnița și alți doi angajați care locuiesc în Rezina au încercat să ajungă la muncă, dar nu li s-a permis să treacă în partea stângă a Nistrului. Biroul de Reintegrare a informat printr-un comunicat că a reacționat la solicitarea directorului Eugenia Halus. Totuși, acesta a anunțat până pe 15 mai, punctele de înmatriculare de la Râbnița și Tiraspol vor fi închise.