Membrii Parlamentului European au dat joi seară votul final privind aprobarea pachetului de ajutor economic de 37 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană pentru sprijinirea statelor membre în contextul consecinţelor economice provocate de pandemia cu noul coronavirus.
Într-o şedinţă plenară extraordinară, prima din istorie desfăşurată la distanţă, cu doar cu câţiva zeci de eurodeputaţi prezenţi fizic şi desfăşurată în condiţii speciale, toate voturile fiind exprimate online via e-mail, Parlamentul European a dat undă verde celor trei propuneri aflate pe agendă, vizând pachetul economic menţionat, extinderea domeniului de aplicare a Fondului de solidaritate al UE şi încetarea „zborurilor-fantomă” cauzate de epidemia de COVID-19, scrie Calea Europeană.
Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, folosit în cazul catastrofelor naturale majore, îşi extinde astfel sfera de aplicare şi pentru crizele de sănătate publică. Până la 800 de milioane de euro sunt disponibili în 2020 din acest fond.
Pachetul propus de Comisia Europeană şi denumit Iniţiativa de investiţii (Coronavirus Response Investment Initiative) va pune la dispoziţia statelor membre fonduri de coeziune în valoare de 37 miliarde euro pentru a face faţă consecinţelor crizei. Anterior votului din PE, propunerea a fost aprobată şi de către statele membre.
În ce priveşte sumele de care ar putea beneficia România din cadrul acestor ample măsuri, România poate utiliza aproximativ 3,1 miliarde de euro pentru a lupta împotriva COVID-19, valoare ce nu include sumele eliberate de Banca European de Investiţii sau contribuţiile statului român prin ajutoare de stat.