60 de lucrători medicali din R. Moldova au fost infectați cu COVID-19. Ceea ce reprezintă 23 la sută din numărul total al bolnavilor de coronavirus. Anunțul a fost făcut de Nicolae Furtună, directorului Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică.
Totuși, potrivit lui Furtună doar nouă dintre cadrele medicale s-au molipsit de la pacienții pe care i-au consultat. „Avem patru cazuri cu cale habituală de transmitere, angajatul medical infectat a transmis infecţia acasă altor membri ai familiei, este un caz de transmitere de domiciliu. Avem 21 de cazuri (medici, asistenţi medicali şi infermiere ) unde nu a putut fi stabilită exact sursa şi calea de transmitere. Totodată, avem 26 de cazuri cu calea comunitară de transmitere, adică din stradă sau prin contact întâmplător cu alte persoane infectate”, a menționat sursa.
Directorului Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică a subliniat că este vorba de medici, paramedici, asistenţi medicali, felceri, infirmiere, şoferi. „Avem prezenţă din toate sistemele de sănătate: şi din public, şi din privat, din urgenţă, asistenţa spitalicească, asistenţa medicală primară, instituţii nemedicale, de peste tot avem persoane infectate”, a adăugat el.
Totodată, Nicolae Furtuna a mai specificat că atât în R. Moldova, cât și în celelalte state medicii se îmbolnăvesc deoarece se află în prima linie. „Lucrătorii medicali sunt un segment specific în tot ce se numeşte COVID-19 şi riscul de infectare a dânşilor este de câteva ori mai mare decât a populaţiei generale„, a mai spus sursa.
Amintim că potrivit ultimelor date, numărul de bolnavi cu COVID în R. Moldova a ajuns la 263. Dintre aceștia, 16 sunt din stânga Nistrului.