Leul moldovenesc s-a depreciat cu aproape o unitate față de euro în ultima săptămână și cu 20 de bani față de dolarul american. Astăzi, pentru prima dată în acest an, cursul oficial față de euro depășește 20 de lei moldovenești. Experții susțin că în condițiile crizei legate de răspândirea Coronavirusului, presiunile asupra leului vor persista, ceea ce poate duce la creșterea prețurilor, transmite Radio Chișinău.
Tendințele de devalorizare a leului sunt normale în astfel de situații de criză. Banca Națională a intervenit prin vânzarea valutei pentru a reduce presiunile asupra leului și va continua să o facă. De această părere este Sergiu Gaibu, analist economic de la Expert-Grup. El susține că tendințele de depreciere vor continua, dar Banca Națională are suficiente rezerve pentru a interveni.
„Presiunile asupra cursului valutar, în situații de criză, indiscutabil sunt prezente. Se atestă lucru acesta și în privința reducerii remitențelor, indiscutabil, vor suferi și exporturile. Dar pentru asemenea situații sunt rezervele valutare. Ele sunt suficiente. Deci, situația sistemului bancar la momentul actual este foarte bună”, a menționat sursa.
Este greu de presupus care va fi evoluția leului în această perioadă, dar sunt o sumedenie de factori care vor provoca deprecierea valutei naționale în contextul crizei, potrivit expertului Viorel Gârbu. Printre aceștia, el a numit reducerea transferurilor bănești de peste hotare și a exporturilor, în condițiile în care practic toate statele vor fi afectate de criză, reducerea finanțărilor externe din cauza lipsei unui dialog constructiv cu partenerii externi, etc. În aceste condiții există riscul majorării prețurilor, susține Viorel Gârbu. „Situația poate să ducă la creștereea prețurilor. În cazul în care leul se va deprecia, tot ce ține de import se va scumpi. Acesta este un nou factor care va crea disconfort”, a atenționat acesta
În prezent, rezervele Băncii Naționale a R. Moldova sunt de aproape 3 miliarde de dolari, cu aproape 100 de milioane mai mici decât la începutul anului. Recent, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, dădea asigurări că fluctuațiile nu vor fi mari, iar banca centrală va interveni când va fi necesar. În primele trei luni ale anului, leul s-a depreciat cu aproximativ 4% față de euro și cu 6 la sută față de dolar.