Împlinirea a 11 ani de la protestele din 7 aprilie 2009 a fost marcată cu flori și lumânări în fața Guvernului, de către Asociația „UNIREA-ODIP”.
Pentru a respecta prevederile autorităților în perioada de pandemie, Vlad Bilețchi, președintele Asociației, a venit singur în fața clădirii Executivului, pentru a aduce un omagiu tinerilor care au fost torturați și uciși în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009.
„La 11 ani după evenimentele tragice din 7 aprilie 2009, în care tinerii au luptat pentru libertate și democrație, torționarii acestora nu sunt pedepsiți nici astăzi. Mai mult decât atât, spre regret, cei împotriva cărora au luptat și și-au jertfit viața și sănătatea, astăzi ocupă cele mai înalte funcții de conducere, precum Dodon, Grecianîi și alții. Avem datoria sfântă să ducem lupta mai departe și să scăpăm pentru totdeauna de această nomenclatură comunisto-socialistă, pentru ca jertfa tinerilor să nu fie în zadar”, a declarat Bilețchi.
Tot astăzi, unionistul a fost la Cimitirul Central din capitală, unde a depus flori și a adus un omagiu regretatului compozitor și interpret patriot, Ion Aldea-Teodorovici, care ar fi împlinit astăzi 66 de ani.
De meționat că până în prezent, vinovații nu au fost pedepsiţi, iar Republica Moldova a fost condamnată la CtEDO în mai multe cazuri legate de 7 aprilie.
Ieri, Amnesty International Moldova a lansat un apel comun în contextul comemorării victimelor din 7 Aprilie 2009. La 11 ani de la evenimentele tragice din 7 aprilie 2009, organizațiile semnatare ale apelului comun menționează că peste 600 de persoane au fost maltratate, reținute și bătute cu cruzime, nu au beneficiat de o justiție independentă și echitabilă, au fost deținute în condiții inumane, fără apă și mâncare. În acele zile de groază, cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața în condiții suspecte. Totuși, statul și-a asumat doar un singur deces.
Organizațiile semnatare consideră dosarul 7 aprilie unul EȘUAT. Toate persoanele cu funcție de răspundere au fost achitate sau scoase de sub urmărire penală. Toți torționarii au scăpat basma curată.
Amnesty reamintește că oficial au fost înregistrate și examinate, în special de Procuratura militară Chișinău și Procuratura mun. Chișinău, 108 sesizări cu privire la infracțiuni comise de factori de decizie și ofițeri de poliție. În 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat din materiale apărute în presă sau din declarații. În 71 de cazuri au fost pornite dosare penale, dintre care, 42 pentru tortură și 19 pentru exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Republica Moldova în 8 cauze, cu referire la dosarul 7 aprilie 2009, iar alte peste 40 de cereri cu sunt în curs de examinare.