Conceptul antologiei Chișinău: evocări interbelice, apărută la editura Eikon din București, în 2018, derivă din dorința de a completa anumite „locuri ale memoriei”, prin relevarea unor texte ce vorbesc în numele Chișinăului. Afirmația aparține Dianei Vrabie, conf. univ. dr. la Universitatea de Stat „Alecu Russo”, Facultatea de Litere, Catedra de literatură română și universală, Bălți, Republica Moldova, care a semnat această antologie.
„Au fost adunate mărturii sugestive, coagulate în jurul acestui topos, pornind de la ziarele și revistele românești, reperabile încă la această oră, de circulație extinsă sau mai redusă: „Cetatea Moldovei”, „România”, „Opinia” ieșeană, „Lumina”, „Lamura” bucureșteană, „Adevărul literar și artistic”, Adevărul”, „Dimineața”, „Universul literar”, „Viața Românească” (București) „Sfatul Țării”, „Viața Basarabiei”, „Gazeta Basarabiei”, „Izbânda”, „Tribuna Școalei”, „Pagini basarabene”, „Dreptatea”, „Din trecutul nostru” (Chișinău) ș.a.”, explică Diana Vrabie.
Potrivit sursei antologia cuprinde, în consecință, o selecție de peste 60 de texte, mărturii ale unei realități edilitar-culturale, reflexe (auto)imagologice sugestive. Având la bază elementul afectiv, susținut de un interes istorico-literar, antologia prinde chip în funcție de criteriul tematic, instituit de toposul urbei: se pronunță asupra esenței Chișinăului dintre cele două războaie mondiale scriitorii interbelici, care îi (re)înnoiesc, fiecare în manieră proprie, cu ingredientele stilistice individualizante, caracterul plurivalent. Au fost adunate texte inedite, în măsură să contureze imaginea complexă a Chișinăului. Astfel, au rezultat evocări ale diverselor aspecte ale vieții sociale și culturale, cu elanuri spectaculoase, dar și stagnări, frânări, complexe provinciale ș.a.
„Alături de criteriul tematic, un alt fir ordonator rămâne cel cronologic, în dorința de a urmări o minimă evoluție istorică a Chișinăului în perioada interbelică. Avem deci, odată cu semnificativul an 1918, decelabil în articolul care deschide în chip sugestiv antologia (Ziua de 24 ianuarie la Chișinău de Mihail Sadoveanu), și o mică istorie a Chișinăului interbelic care se va întinde până la concludentul text Orașul din amintire de George Dorul Dumitrescu. Astfel, între cele două borne cronologice, legate de două evenimente cruciale, Marea Unire de la 1918 și al doilea război mondial, avem un întreg panopticum”, a mai subliniat conf. dr. Diana Vrabie.
Citește articolul integral pe afnews.ro.