Imagini șocante au fost surprinse pe Aeroportul din Cluj-Napoca. Pe timp de pandemie, mii de oameni, majoritatea fără măști și cu bagaje imense în mână, se îmbulzesc pentru a prinde avionul cu destinația Germania. Autoritățile nu fac față unui număr atât de mare de persoane, statul român fiind incapabil să le ofere protecție propriilor cetățeni.
Zilele acestea, aeroporturile din România sunt pline ochi de cetățeni români care iau calea străinătății. Aceștia pleacă în state precum Germania, care au deschis granițele pentru muncitorii sezonieri așteptați să adune recoltele de fructe și legume. Copreședintele AUR, George Simion, a postat pe pagina sa de Facebook programul de astăzi al zborurilor către Germania, acolo unde peste 40 000 de muncitori sunt așteptați în luna aprilie, și tot atâția în luna mai, pentru a lucra în sectorul agricol, în timp ce în România dispar mii de locuri de muncă.
În timp ce românii pleacă cu zecile de mii peste hotare, statul român nu face nimic pentru a valorifica forța de muncă existentă în România și a o folosi pentru creșterea economiei, lovită de pandemia COVID-19. Alianța pentru Unirea Românilor a avut, recent, o reacție în acest sens, criticând autoritățile de la București pentru refuzul de a primi românii din diaspora acasă.
„De ce conducerea țării nu folosește acest context nefericit al pandemiei, pentru a relansa economia națională, agricultura, lucrările de infrastructură, industria, producția națională de bunuri esențiale sau de larg consum? De ce nu vedem o oportunitate în întoarcerea românilor acasă? Sunt sectoare întregi, precum construcțiile, care de ani de zile reclamă lipsa forței de muncă. Iată că acum mulți români din diaspora sunt nevoiți să se întoarcă acasă. De ce să nu utilizăm experiența și expertiza lor pentru beneficiul întregii țări? În fond, pentru cine lucrează regimul Orban-Iohannis?”, se întreba formațiunea, într-un comunicat de presă.
Până în prezent, aproape un milion de angajați au intrat în șomaj tehnic, potrivit datelor raportate de Ministerul Muncii de la București, iar aproape 200 000 de angajați au fost concediați.
Acum pe Aeroportul Cluj. Mii de romani pleca la munca in Germania.
Publicată de Catalina Porumbel pe Joi, 9 aprilie 2020