Ieri, 17 august, trimisul special al Federaţiei Ruse, Serghei Gubarev, şi reprezentantul regiunii separatiste din stânga Nistrului, Vladimir Iastrebceak, au avut o întrevedere la Tiraspol, transmite portalul rus de ştiri REGNUM.
În conferinţa sa de presă diplomatul rus, Serghei Gubarev, a menţionat că la 21 iunie a.c. la Moscova a avut loc o nouă rundă de negocieri cu privire la reglementarea conflictului transnistrean în formatul „5+2”. Poziția inflexibilă a delegației de la Tiraspol nu a permis adoptarea unei decizii în acest sens pînă la sfîrșitul ședinței respective. Participanții au convenit să suspende runda de la Moscova pentru a purta consultări adiționale și vor reveni la discuții în capitala rusă în toamnă. „Sperăm să fie în luna septembrie, dar este încă dificil să preconizăm data”, a declarat Gubarev.
Aşa cum a amintit oficialul rus, în urma deplasărilor sale la Chişinău pentru a lua la cunoştinţă despre poziţia Chişinăului privind chestiunea transnistreană, oficialii Rep. Moldova sunt dispuşi să continuie dialogul. „Am discutat despre ceea ce putem face pentru a ne asigura că întâlnirea programată la Moscova va aduce rezultate pozitive”. Cât priveşte relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol „sunt greu de adus la un numitor comun. Dar lucrăm pe această temă pentru ca, în cele din urmă, ca ambele părţi să opereze cu aceleaşi înţelesuri privind noţiunea de reglementare, şi alegerea unor căi care vor conduce spre aplanarea divergenţelor”, a apreciat Gubarev.
Foto: Fellner Travel Info
Notă Info Prut: Începând cu anul 2004, regimul de la Tirapol a declanșat o campanie împotriva școlilor cu predare în limba română. După închiderea forțată a Școlii nr. 20 de la Tiraspol, a avut loc tentativa de suspendare a liceului din Tighina și liceului din Râbnița. Furnizorii locali de energie termică și electrică au reziliat contractele pe care le aveau semnate cu instituțiile de învățământ respective. La 15 iulie 2004, Administrația de la Tiraspol a devastat și a sigilat clădirea Școlii nr. 20, singura instituție de învățământ cu predare în baza grafiei latine din oraș. Celelalte școli cu predare în limba română din Transnistria au primit avertizări din partea Administrației de la Tiraspol că vor fi închise. Potrivit datelor de la Ministerul Educatiei, în zona estică există opt școli care folosesc grafia latină în procesul didactic, la care studiazăcirca 5.000 de copii. Tiraspolul invoca în declarațiile oficiale șase școli cu predare în baza grafiei latine.
Pe 3 martie 2006, Ucraina și Republica Moldova impun un nou regim vamal pentru regiunea nistreană. Conform noului regulament, companiile transnistrene trebuie să fie înregistrate la Chișinău dacă vor să-și poată exporta produsele peste graniță. Transnistria și Rusia au calificat această acțiune drept o blocadă economică impusă Transnistriei. Moldova și Ucraina au respins acuzațiile de blocadă, precizând că întreprinderile din regiunea nistreană vor putea să-și continue nestingherit activitatea după ce se vor înregistra la Chișinău, beneficiind de facilități fiscale, spre deosebire de întreprinderile din celelalte zone ale Moldovei.