Chișinăul își dorește convocarea în regim de urgență a formatului 5+2 în reglementarea conflictului transnistrean, iar în acest sens a fost expediată o solicitare tuturor părților. Anunțul a fost făcut de Cristina Lesnic, vicepremierul pentru Reintegrare.
„Urmare a multiplelor eforturi de soluționare a unor situații de urgență cauzate de pandemia de COVID-19, lipsa informațiilor reale, dar și blocarea acțiunilor de salvare a vieților omenești, constat că unica soluție care se impune este convocarea în regim de urgență a formatului 5+2”, a declarat Cristina Lesnic.
Așa-numita autoizolare a structurilor din stânga Nistrului nu se încadrează în dimensiunea legală a drepturilor omului, iar celor 320 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care locuiesc în regiunea transnistreană le este îngrădit accesul la medicamente compensate și servicii medicale. În acest sens, au fost sesizate Organizația Mondială a Sănătății, partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova, avocatul poporului și ONG-uri de specialitate.
Timp de o săptămână au fost depuse eforturi pentru convocarea Grupului de lucru în domeniul sănătății, însă partea transnistreană nu a onorat invitația Chișinăului. În acest context, Cristina Lesnic și-a exprimat regretul pentru faptul că Tiraspolul tratează cu ignoranță și într-un mod neserios pericolul COVID-19 și efectele sale asupra R. Moldova.
O altă problemă gravă și cu posibil impact pe termen lung este instalarea a 18 posturi de control ilegale, prin care se încalcă înțelegerile anterioare, se limitează libera circulație a persoanelor și se încalcă drepturile fundamentale ale omului. Astfel, 95 de medici din Zona de securitate au sesizat Biroul Politici de Reintegrare că nu-și pot exercita atribuțiile din cauza carantinei impuse de către partea transnistreană.
În același context, au fost examinate mai multe soluții, inclusiv transportarea organizată sau cazarea temporară, benevolă, cu sprijinul Uniunii Europene, a medicilor ce locuiesc pe malul stâng al Nistrului, dar lucrează în localitățile din partea dreaptă. De asemenea, s-a asigurat procedura de achitare a salariilor pentru toți profesorii din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană, etc.
Însă, toate acestea sunt doar soluții provizorii, iar Chișinăul dorește identificarea unor soluții cuprinzătoare pentru a preveni răspândirea epidemiei de COVID-19 în toată republica.