Statele din Parteneriatul Estic răspund diferit la criza creată de COVID-19. În timp ce unele guverne sunt transparente și impun restricții, alți politicieni răspândesc informații neștiințifice despre noul coronavirus. Pe lângă toate, în vreme de pandemie, la mijloc sunt și interese geopolitice, de cele mai multe ori, ale Rusiei, transmite Radio Chișinău.
Unii au luat pandemia în serios și au impus măsuri restrictive încă de la începutul anului, din ianuarie, cum este și cazul Georgiei, unde numărul de infectări este mic, spune expertul georgian Lasha Tughushi.
„Doctorii sunt ca eroi în țara noastră. Noi iubim doctorii, ne iubim unii pe alții. Este într-adevăr o perioadă întunecată pentru Georgia. Primul decret pe care l-a adoptat Georgia a fost încă în ianuarie, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. A fost un răspuns foarte rapid și a avem unul dintre cele mai scăzute rate de infectări din regiune. Spitalele sunt într-o stare destul de bună”, a menționat sursa.
Situația nu este la fel de optimistă în Republica Moldova, afirmă expertul Victor Chirilă. Pe lângă lipsurile din spitale și numărul mare de infectări în rândul medicilor, pandemia a devenit un subiect politic, ba chiar de politică externă.
„Guvernarea nu e transparentă, nu este onestă referitor la această situație(…). În regiunea transnistreană, care nu e controlată de Chișinău, dar de Rusia, de fapt, ocupată de Rusia, situația nu este bună. Problema cu regiunea transnistreană este că autoritățile și medicii noștri nu pot să meargă acolo să ajute oamenii. Regimul separatist de la Tiraspol folosește această situație pentru a instala noi puncte de verificare. Președintele Dodon blamează Uniunea Europeană că nu e atât de mare ajutor și laudă Rusia și China, deși realitatea este alta. UE ne-a oferit 87 de milioane de euro, dar guvernarea nu se grăbește să folosească acești bani. E clar că guvernarea o dă în bară în gestionarea acestei crize”.
Vecinii din Ucraina spun că guvernarea de la Kiev este mai transparentă și destul de onestă atunci când vine vorba despre coronavirus. Iar ucrainenii continuă să-și aducă acasă cetățenii, afirmă Sergiy Gerasymchuk, specialist în politică externă.
„Ministerul Afacerilor Externe este numit deja Ministerul Evacuării, pentru că se ocupă de întoarcerea ucrainenilor acasă. Cei repatriați sunt plasați în hoteluri, pentru carantină instituționalizată, însă unii dintre ei fug. În Ucraina, nu poți merge pe stradă fără a mască și sunt amenzi pentru cei care nu respectă regimul de carantină. Transportul public a fost închis”.
În Belarus, noul coronavirus e sfidat cu înverșunare de președintele Aleksandr Lukașenko. Acesta răspândește numeroase mituri despre cum să se protejeze oamenii de COVID-19: de exemplu: să meargă cu tractorul. Politicienii însă nu pot da ordine virușilor, susține Vadim Mojeiko, de la Institutul pentru Studii Strategice din Belarus.
„Guvernul și-a schimbat ideile în ultimele zile, după ce OMS a cerut să fie mai deschis cu societatea, să ofere mai multe informații. Autoritățile sunt mai îngrijorate de panică decât de virus. Aleksandr Lukasenko difuzează idei neștiințifice despre coronavirus: să mănînci unt pentru a opri virusul sau să mergi cu tractorul. Iar ieri a spus că nimeni nu va muri de COVID-19 în Belarus, dar iată că au murit deja 29 de oameni. În Belarus există campanii puternice susținute de societatea civilă, de oamenii de afaceri, care cumpără măști pentru spitale.”
Unii experți consideră că deși statele din Parteneriatul Estic reacționează foarte diferit la criză, asta ar putea crea premise ulterioare pentru o unificare a Parteneriatului. Experții subliniază că acesta va fi un test pentru guvernări, iar oamenii nu vor uita cum cei de la conducere au gestionat criza provocată de pandemie.