În ajunul Sfintelor Sărbători de Paști, Lumina lui Hristos a pogorât peste Cimitirul Eroilor Români de la Țiganca. Starețul Mănăstirii ,,Eroii Neamului”, ieromonahul Daniel Adrian, ajutat de un echipaj de poliție aflat în zonă, au aprins candele în Cimitirul de Onoare, aducând Lumina eroilor neamului românesc.
„Continuăm tradiția începută când am venit aici. Și anul acesta Eroii Neamului vor avea lumină”, scria pe pagina sa de Facebook, încă de ieri dimineață, starețul Mănăstirii.
A așezat candele pe crucile eroilor români și spera ca măcar paznicii ce păzesc intrarea să-i dea o mână de ajutor. Nu mică i-a fost mirarea când a văzut, seara, un echipaj de poliție care veghea la poarta mănăstirii pentru ca totul să se desfășoare în siguranță, care i-a oferit ajutorul.
„O d-na polițist simpatică și cuminte și un dl polițist timid care abia și-a arătat fața. Fără abuz de putere(nici nu ar fi fost cazul), fără duritate în vorbe, și-au făcut politicos datoria. Sigur și-ar fi dorit sa participe la slujba ca oricare credincios. D-na polițist ne-a ajutat sa aprindem candelele în Cimitirul de Onoare, dotată cu mănuși și mască , probabil gândind și la rudele-i plecate din lumea aceasta a aprins cu smerenie candelele. Au vegheat ca la sfintitul bucatelor de PAȘTI sa fie respectate normele în vigoare, apoi aprinzând câte o candelă pentru acasă au plecat în tăcere răspunzând tremurând „Adevărat a înviat!”. Toti am fost la datorie și fiecare am încercat sa o facem cu blândețe, smerenie și cu bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Mulțumim politiei pentru normalitate, Hristos a înviat!”, a mai scris ieromonahul Daniel Adrian.
La capul de pod de la Țiganca, în iulie 1941, au avut loc lupte care au dus la mari pierderi în Armata Română – 2300 de morţi. Luptele au fost atât de crâncene, încât, după cum spun martorii, apa Prutului era roşie de atâta sânge, iar la mici distanţe, pe Prut se formaseră poduri din trupurile ostaşilor români împuşcaţi de ostaşii sovietici, adevăr fixat şi într-un cântec popular: „Pe şoseaua din Ţiganca, / Curge sângele ca apa / Cu căruţa cărăm morţii / Când plângeam, plângeam cu toţii”.
În zonă au fost amenajate 25 de cimitire, inclusiv cel de la Cania şi cel de la Ţiganca. Mormintele ostaşilor romani au fost vandalizate în 1944 de armata sovietică. Pe locul cimitirului de la Ţiganca a fost amplasată o fermă de porci, iar osemintele ostaşilor români au fost împrăștiate. De-abia în 2006 a fost amenajat Cimitirul de Onoare al Eroilor Români.
Pe teritoriul Republicii Moldova există 300 de cimitire unde își dorm somnul de veci circa 9000 de ostaşi români.
Amitim că Mănăstirea Eroilor din satul Ţiganca, de lângă Cimitirul Eroilor Români, a semnat în martie 2018 o Declarație de Unire cu România.