România ocupă locul 48 printre 180 de state în clasamentul libertăţii presei. La rândul său, la fel ca în anul 2019, R. Moldova s-a ales cu poziția 91. Astfel arată datele organizaţiei „Reporteri fără frontiere”, care a publicat marţi Indicele libertăţii presei.
Potrivit agenţiei INFOTAG, în anul curent, raportul este denumit „Urmează un deceniu decisiv pentru jurnalism, aprofundat de coronavirus”.
R. Moldova, cu un indice de 31,62, se află în grupul ţărilor unde experţii apreciază situaţia presei drept problematică. Comparativ cu anul trecut, indicele s-a înrăutăţit cu 0,41.
„Independenţa redacţiei rămâne fără îndoială o problemă atunci când linia editorială a mass-media reflectă interesele proprietarilor lor în majoritatea ţărilor din regiune. În Moldova, imperiul mass-media, creat de fostul miliardar şi şef al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, şi-a pierdut influenţa, dar a fost înlocuit rapid de un grup media ce ţine de oponentul PDM, PRM-formațiune pro-rusă. Influenţa represivă a oligarhilor proguvernamentali sau de opoziţie şi campaniile de dezinformare care îi însoţesc duc la adoptarea unor legi care reprezintă un pericol tot mai mare la adresa libertăţii presei„, au notat experţii RSF.
România a intrat în același grup cu R. Moldova, dar ocupă o poziție mult mai bună. Țara s-a plasat pe locul 48 cu un indice de 25,91.
Indicele libertății presei este condus de Norvegia, Finlanda, Danemarca, Suedia şi Olanda. La coada clasamentului se află Vietnam, China, Siria, Turkmenistan, Eritreea şi Coreea de Nord.