Parlamentul de la Chișinău a aprobat, joi, în două lecturi, Acordul privind împrumutul rusesc, în valoare de 200 milioane de euro. Astfel, majoritatea parlamentară formată din 56 de deputați socialiști și democrați, și-au dat votul pentru proiectul de lege, iar opoziția a criticat dur acest acord, calificându-l drept un pericol la adresa securității economice a R. Moldova.
După lungi dezbateri, majoritatea parlamentară a decis să voteze proiectul de lege privind ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul R. Moldova.
Deși a votat pentru ratificarea acestuia, Dumitru Diacov, liderului fracțiunii PDM, a recunoscut că proiectul acordului conține anumite prevederi controversate. „Acordul are niște probleme, poate din lipsă de experiență, din grabă, dar nu este nimic intenționat acolo”, a adăugat sursa.
Potrivit socialistului Bogdan Țîrdea, unicul minus al acestui credit e faptul că e rusesc. Acesta i-a acuzat pe deputații din opoziție că au luat anterior credite la condiții mai puțin favorabile și a subliniat că dacă s-ar fi schimbat denumirea și i s-ar spune credit „nemțesc”, deputații s-ar fi înghesuit să-l voteze.
De cealaltă parte, opoziția a îndemnat deputații să renegocieze acest credit, pentru a nu îngenunchea Republica Moldova în fața Rusiei. Acesta a avertizat că astfel se deschid larg porțile pentru hoții ca în anii `90. „Aveți șansa să vă impuneți în fața unui impostor politic. Aveți posibilitatea de a alege între a îngenunchea Republica Moldova în fața hoției și a intereselor obscure sau a demonstra demnitate și grijă față de oameni. Acest credit trebuie renegociat, ca să nu mai fie unul dictat. Îmi amintește de vremuri de tristă faimă, când unii se îmbogățeau și când poporul devenea tot mai sărac și primea salarii în caloși, dacă primea”, a subliniat deputatul PAS.
Alexandru Slusari, președintele fracțiunii Platformei DA, a subliniat că acest acord ar putea permite cuplarea datoriilor pentru gaz în valoare de 6,5 miliarde de dolari la acest credit.
„Acest acord a fost negociat foarte prost, fără implicarea MAEIE. Negocierile au fost în stil colonial. Se încearcă cuplarea Republicii Moldova la interesele financiare străine mafiote”, a spus reprezentantul PPDA.
Andrian Candu, liderul grupului „Pro-Moldova”, a remarcat faptul că de la 500 de milioane de dolari, anunțați în toamnă de premierul Ion Chicu, s-a ajuns la 200 de milioane de euro, la o dobândă mare și în condiții neclare și suspecte. Totodată, el a amintit că grupul său a atacat acordul la Curtea Constituțională și ar fi fost necesară amânarea examinării acestui document.
Parlamentarul Octavian Țîcu este de părere că acest credit este unul geopolitic și va băga Republica Moldova într-o sclavie financiară. Potrivit sursei, acest acord de împrumut este și unul politic, deoarece a fost o dorință de revanșă a socialiștilor în fața UE că pot găsi bani în altă parte. E un credit politic bazat pe o dorință de revanșă. „Atât PSRM, cât și PDM vor trage o țeapă Guvernului rus. Pentru că prevederile acestui acord vor putea fi contestate în orice legislație internațională și Rusia va pierde, asta dacă vom avea un guvern pro-european”, a menționat Octavian Țîcu.
Anterior și Maia Sandu, liderul PAS, a subliniat în timpul unei declarații din Parlament că un mare pericol este articolul care vorbește despre datorii private care pot deveni datorii ale statului R. Moldova. „De unde s-au luat aceste prevederi? Riscurile sunt foarte mari, pentru că ea oferă dreptul Federației Ruse să decidă care sunt aceste datorii private ale companiilor din R. Moldova către bănci din Rusia care pot devin datorii de stat. Poate fi vorba despre datoriile pentru gazele naturale, pentru regiunea transnistreană. Noi oferim drepturi Rusiei să decidă ce datorii private să fie transformate în datorii ale R. Moldova”, a mai adăugat Sandu.
Premierul Ion Chicu a negat că în baza acestui acord, unele datorii private față de statul rus ar putea fi transformate în datorii ale statului R. Moldova. „Este vorba despre împrumut de stat: un guvern se angajează față de alt guvern în bani. Nu există acest risc pentru gaze, mărfuri sau alte angajamente decât cele de împrumuturi de stat sau pentru credite acordate cu acordul părții Moldovei cu băncile rusești. E vorba de bani, nu de gaze sau altceva. Actualmente Republica Moldova mai are un credit de la Federația Rusă, nu e nimic strașnic, nu e cazul să facem interpretări. Nu există acest risc. E vorba doar de credite”, a dat asigurări premierul.
Amintim că acordul de credit în valoare de 200 milioane de euro este oferit pentru 10 ani, la o dobândă de 2%. Debursarea va avea loc în două tranșe: 100 milioane de euro vor fi transferate în termen de 30 de zile din data ratificării Acordului de credit, alte 100 milioane de euro vor fi transferate la cererea Guvernului R. Moldova, până pe 31 octombrie 2020, în ajunul alegerilor prezidențiale.