„Judecătorii tineri din R. Moldova nu sunt numiți pe viață așa cum ar fi normal, ci pe cinci ani, având nevoie de o „reconfirmare” de la Consiliul Superior al Magistraturii conform art.116 alin.(2) din Constituția Republicii Moldova. Ei bine, această prevedere aparent nevinovată e folosită ca o pârghie de șantaj prin care judecătorii tineri pot fi presați să ia anumite decizii și să tacă în fața abuzurilor. Cei care refuză să se supună și se comportă independent nu mai sunt reconfirmați, ci sunt eliminați tacit din funcție”, a declarat deputatul de la București.
Sursa s-a referit, inclusiv, la cazul lui Mihai Murguleț un astfel de tânăr judecător independent care a denunțat public abuzuri grave din sistemul de justiție din R. Moldova, iar în consecință a fost exclus din sistemul judecătoresc de către CSM, fără nicio explicație plauzibilă, pe 16 aprilie 2020.
„Dacă îi vrem aproape pe frații de peste Prut trebuie mai întâi să îi sprijinim să devină liberi. România a reușit să asigure independența judecătorilor. Practicile noastre trebuie împărtășite cu instituțiile omoloage din R. Moldova. Ia refuzul lor de a le implementa pentru că de fapt realitatea e că nu își doresc o justiție independentă, atunci România ar trebui să sisteze orice finanțare nerambursabilă pentru Guvernul R. Moldova”, a subliniat Matei Dobrovie.
Amintim că recent, Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției”, o organizație de alternativă a Asociației Judecătorilor din Republica Moldova, a tras un semnal de alarmă în legătură cu Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii din 16 aprilie 2020, prin care s-a respins cererea judecătorului Mihai Murguleţ, referitor la numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.