Astăzi, la spitalul Clinic Republican de la Chișinău, a fost prezentată echipa formată din 52 de persoane din România, dintre care 41 de medici și asistenți medicali voluntari care se vor alătura cadrelor medicale din R. Moldova în luptă cu noul coronavirus. Pe lângă aceasta, Guvernul de la București ar intenționa să acorde R. Moldova un ajutor în valoare de circa 3,5 milioane de euro pentru combaterea pandemiei de COVID-19.
Medicii de peste Prut au adus cu ei tehnică și echipamente de protecție și au fost însoțiți până la Chișinău de către miniștrii de Externe și al Apărării Naționale de la București, Bogdan Aurescu și Nicolae Ciucă, precum și de secretarul de stat de la Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.
„Suntem deplin solidari cu toți cetățenii R. Moldova, de aceea sunt onorat să însoțesc astăzi la Chișinău misiunea medicală a României. Este vorba de o echipă complexă din 52 de persoane. (…) Suntem alături de dumneavoastră atât cu sufletul, cât și fizic, în modul cel mai concret. De asemenea vreau să evidențiez, așa cum a spus-o deja premierul Ludovic Orban în această dimineață la Iași că Guvernul României urmează să decidă astăzi un sprijin substanțial pentru R. Moldova, care constă în echipamente medicale necesare pentru combaterea COVID-19. Este vorba de 500 de mii de măști, 50 de mii de combinezoane, medicamente și altele”, a menționat Bogdan Aurescu.
Totodată sursa a mai adăugat că potrivit unui proiect avizat zilele trecute, ar fi vorba de un ajutor de circa 3,5 milioane de euro. „Dar sigur vom vedea ce se va decide în această seară la ședința de Guvern”, a spus ministrul de Externe de la București.
Oficialul a subliniat că sprijinul României pentru R. Moldova nu se oprește aici și a amintit despre acțiuni de susținere din ultimul timp printre care autorizarea livrării de medicamente și dispozitive medicale, facilitarea tranzitului și repatrierii cetățenilor R. Moldova, transportului de mărfuri etc.
Totodată, Bodgan Aurescu a precizat că România a susținut ferm pachetele de sprijin adoptate la nivelul UE în beneficiul statelor din Parteneriatul Estic, în contextul pandemiei cu noul coronavirus: „R. Moldova beneficiază de 87 de milioane de euro, la care se adaugă un ajutor macrofinanciar în valoare de 100 de milioane de euro”, a punctat acesta.
Ministrul de Externe de la București a mai subliniat că România va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor R. Moldova, „fără să avem în vedere un câștig anume, așa cum o facem și astăzi, prin prezența noastră la Chișinău”.
La rândul său, Oleg Țulea, ministrul de Externe de la Chișinău, a mulțumit medicilor și autorităților de la București pentru reacția promptă la solicitările Guvernului de la Chișinău, pentru sprijinul valoros și deschiderea de care dau dovadă în această perioadă dificilă pentru R. Moldova. „Acest sprijin vine într-o perioadă complicată nu doar pentru Republica Moldova. Acest sprijin este oferit în timpuri complicate și pentru România. În această luptă, stimați medici, sunteți în prima linie de apărare, iar efortul pe care îl depuneți este enorm. Știm bine cât de necesară este prezența Dumneavoastră la locul de muncă. Faptul că ne dați o mână de ajutor aici este întruchiparea binelui”, a afirmat sursa.
Amintim că, luni preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că România va trimite în Republica Moldova o echipă de medici şi personal medical, dar şi materiale de protecţie, iar astăzi aceștia au ajuns la Chișinău.
Ceremonia de prezentare a medicilor români care vor efectua misiunea de sprijin a cadrelor medicale din Republica Moldova în vederea limitării pandemiei generate de corona virusul SARS-Cov-2
Publicată de Privesc.Eu pe Joi, 30 aprilie 2020