Raed Arafat, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne de la București și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a spus că în mai puțin de două zile a fost completată lista medicilor care și-au dorit să vină în R. Moldova. Declarația a fost făcută în cadrul ceremoniei de prezentare a medicilor din România care vor efectua misiunea de sprijin a cadrelor medicale din Republica Moldova în vederea limitării pandemiei generate de COVID-19
„Noi avem un moto la SMURD: Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă. Cu siguranță, misiunea care este aici, misiunea medicală, colegii medici, asistenți, militari, civili, de diferite specialități – anesteziști, medici de urgență, pneumologi etc., va însemna un schimb bilateral al cunoștințelor. Avem printre colegi și din cei care au fost în Italia în misiune și sunt convins că această misiune va fi numai în beneficiul pacienților din R. Moldova, un sprijin real. Din momentul în care s-a luat decizia la nivelul președintelui și al premierului României, referitor la această misiune, a durat mai puțin de două zile să avem lista întreagă și ar mai fi doritori care ar fi vrut să vină în R. Moldova. Acest lucru arată că oamenii văd R. Moldova și pe colegii lor de aici foarte apropiați”, a afirmat Raed Arafat.
La rândul său, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de la Chișinău a spus că gestul de astăzi făcut de România e apreciabil și valoros. „Este valoros pentru că această activitate vine de la inimă la inimă, pentru a consolida sistemul de sănătate și pentru a salva vieți omenești, destine. Vreau să-mi exprim gratitudinea pentru că, pe parcursul mai multor ani, R. Moldova a beneficiat de sprijin și de proiecte din partea României, proiecte în diverse sfere, care au un scop – de a contribui la bunăstarea cetățenilor. Îmi exprim gratitudinea și recunoștința pentru această asistență care vine în momente complicate pentru R. Moldova”, a specificat Viorica Dumbrăveanu.
Amintim că, un grup de medici şi asistenţi medicali din România vor oferi sprijin sistemului medical din Republica Moldova, în lupta cu infecția COVID-19, pe o durată de 15 zile, începând cu 30 aprilie 2020.
Din grupul de participanţi la misiunea din Republica Moldova fac parte specialişti din asistenţa medicală primară, asistenţa medicală urgentă, medicină internă şi terapie intensivă.
Medicii din România îşi vor desfăşura activitatea în instituţiile medicale din Republica Moldova, după cum urmează: Spitalul Clinic Republican -10 medici, Institutul de Medicină Urgentă – 15, Spitalul Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” – 5, Spitalul Clinic din Bălți – 4 și Cahul – 8 .