Nicolae Ciucă, ministrul Apărării de la București, a venit astăzi, cu un mesaj pentru cetățenii Republicii Moldova. El a subliniat că aceștia pot conta pe ajutorul României ori de câte ori au nevoie.
„Solidaritate și sprijin. Și ori de câte ori au nevoie, să știe că pe malul drept al Prutului există foarte multă disponibilitate pentru ajutor”, a declarat ministrul Apărării de la București astăzi, la plecarea echipelor de medici din România spre R. Moldova, unde vor efectua misiunea de sprijin a cadrelor medicale de acolo, în vederea limitării pandemiei generate de COVID-19
Totodată sursa, a precizat că despre o misiune „care se desfășoară în contextul în care președintele României a anunțat un demers de solidaritate pe care instituțiile statului român îl fac în sprijinul cetățenilor din R. Moldova și, în acest fel, medicii militari din trei spitale militare din București, Brașov și Iași, pe bază de voluntariat s-au oferit să acorde sprijinul cetățenilor din R. Moldova, cu toată priceperea pe care au dobândit-o în această perioadă de când luptăm cu acest virus Sars-Cov-2”.
Potrivit lui Nicolae Ciucă, și medici militari au venit să ajute R. Moldova, aceștia au adus și zece izolete.
„Împreună cu o echipa de medici și asistenți medicali militari din Armata Română au decis să se alăture. Prin profesionalism și dedicare vor contribui alaturi de colegii lor din R. Moldova la salvarea vieților și combatere acestui virus. Sunt sigură că acest sprijin va fi bun pentru ambele părți”, a conchis ministrul Apărării de la București.
România acordă sprijin medical Republicii Moldova
Acordăm sprijin medical Republicii Moldova în scopul limitării efectelor răspândirii COVID-19. Azi o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Sănătății a plecat în Republica Moldova pentru a completa echipele medicale din țara vecină în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Medicii și asistenții medicali cu specializări în Anestezie și Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgență și Medicină Internă vor desfășura, timp de 15 zile, activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu COVID-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unități sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul. Solidaritate și sprijin, acestea sunt cuvintele ce ar trebui să definească această perioadă de criză. Doresc să le transmit cetățenilor din Republica Moldova că oricând va fi nevoie, să fie siguri, că pe malul drept al Prutului există disponibilitate pentru ajutor.
Publicată de Nicolae Ionel Ciucă pe Joi, 30 aprilie 2020
Amintim că astăzi, în R. Moldova a venit o echipă formată din 52 de persoane din România, dintre care 42 de medici și asistenți medicali voluntari care se vor alătura cadrelor medicale de aici în luptă cu noul coronavirus.
Medicii din România îşi vor desfăşura activitatea în instituţiile medicale din Republica Moldova, după cum urmează: Spitalul Clinic Republican -10 medici, Institutul de Medicină Urgentă – 15, Spitalul Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” – 5, Spitalul Clinic din Bălți – 4 și Cahul – 8 .
Echipa de peste Prut a adus tehnică și echipamente de protecție și a fost însoțiți până la Chișinău de către miniștrii de Externe și al Apărării Naționale de la București, Bogdan Aurescu și Nicolae Ciucă, precum și de secretarul de stat de la Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.