Europarlamentarii Siegfried Mureșan și Andrius Kubilius susțin că au remarcat în ultima perioadă mesaje denigratoare la adresa UE și menționează că nu vor tolera încercarea guvernului actual de la Chișinău de a folosi UE ca țap ispășitor pentru nepregătirea și nerealizarea lor pentru populație.
Într-o declarație comună, cei doi deputați europeni au subliniat că au observat cu mare îngrijorare evoluțiile recente din Republica Moldova.
„În ciuda faptului că UE este cel mai mare susținător al ajutorului acordat Moldovei, campaniile de propagandă și dezinformare prezintă o imagine distorsionată și nerealistă. Atacurile constante ale președintelui Dodon și o serie de mesaje disprețuitoare și denigratoare împotriva UE la televiziunea publică și în mass-media nu ajută moldovenii și nici nu îmbunătățesc relațiile UE-Moldova”, au specificat oficialii.
Mureșan și Kubilius au menționat că UE a oferit ajutor de circa 0,5 miliarde de euro moldovenilor, printre care: 87 de milioane de euro fonduri nerambursabile pentru necesități imediate, 30 de milioane de euro, în cooperare cu OMS, pentru materiale medicale. De asemenea au specificat că UE va oferi 100 de milioane de euro pentru atenuarea efectelor crizei provocate de pandemia de COVID-19, 70 de milioane de euro în cadrul celei de-a doua și a treia tranșe din asistența macrofinanciară, sumele urmând să fie transferate doar după ce autoritățile vor pune în aplicare reformele necesare. Totodată, FMI va extinde suportul până la 220 de milioane de euro.
„Ajutorul UE nu urmărește să acopere scopurile politice de guvernare, ci să îi ajute pe moldovenii afectați de criza Covid-19. Acesta este motivul pentru care o parte din ajutorul UE se adresează direct cetățenilor prin proiecte existente, nu către cofrele guvernului. Astfel, niciun președinte sau persoană publică nu poate atribui ajutorul UE”, se arată în declarație.
În același timp europarlamentarii au remarcat că în timp ce ajutorul UE este desconsiderat și omis, „este îngrijorător să vedem cum autoritățile actuale aprobă un împrumut dubios din partea Federației Ruse care își servește interesele politice în timp ce impune condiții suplimentare cetățenilor și bugetului țării. Este mai îngrijorător să observăm presiunea enormă exercitată asupra judecătorilor Curții Constituționale pentru a susține un astfel de împrumut rusesc de care beneficiază doar o parte a clasei politice și care împovărează restul populației. Ambiția și obiectivul UE a fost întotdeauna să punem cetățenii pe primul loc și vom continua să facem acest lucru în viitor”.