42 de medici și asistenți medicali din România și-au început astăzi misiunea în Republica Moldova. Alături de colegii lor de la Chișinău, Cahul și Bălți, ei vor lupta, timp de 15 zile, pentru a salva viețile pacienților infectați cu noul Coronavirus, transmite Radio Chișinău.
Alin Suciu, medic coordonator al delegației României, dar și specialist de medicină de urgență la spitalul din Oradea, a declarat că acesta este un gest de solidaritate și că își va ajuta colegii din R. Moldova în absolut tot ce au nevoie.
„Sigur că este un gest de umanitate, este un gest de solidaritate. Suntem același popor, e normal să sprijinim cetățenii Republicii Moldova. Boala nu cunoaște granițe, nu cunoaște nații, nu cunoaște continente, așa că medicii trebuie să intervină oriunde este nevoie. Este un efort dublu: este efortul nostru de a ajuta și alte spitale și efortul medicilor care au rămas în țară să substituie munca noastră”, a subliniat Alin Suciu.
Unii dintre medici veniți în Republica Moldova au fost în misiune și în Italia. Este și cazul medicului anestezist Monica Sandu din București. De nouă ani este alături de pacienți și a recunoscut că nu i-a fost teamă, pentru că aceasta este misiunea ei – să ajute.
„A fost și pentru noi o experiență, pentru că atât noi, cât și medicii din Italia ne confruntăm pentru prima dată cu această situație. Medicii de acolo au mai multă experiență în tratare. Pe lângă simplul fapt de a ajuta și de a-mi pune cunoștințele în utilitatea cuiva, în folosul cuiva, este vorba despre Republica Moldova, suntem ca și frați. Cred că prinde bine tuturor. Nu aș putea să minimalizez eforturile asistentelor care au cel mai mult mâinile pe pacienți. Nu aș putea să zic că am avut multă teamă, pentru că face parte din meserie: trebuie să ajutăm”, a afirmat medicul.
Raed Arafat, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne al României și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a spus că misiunea medicilor din România în Republica Moldova este un gest de normalitate.
„Este normal. Nu pot să spui: eu am probleme acasă și nu mă implic. România s-a implicat deja în Italia(…) Aici am apelat la medici voluntari, pe lângă colegii noștri de la Ministerul Apărării și lista s-a umplut în două zile. Este normal dacă ai problemă la tine acasă să te uiți de ce au nevoie vecinii tăi și să te implici”, a afirmat Raed Arafat.
Amintim că specialiști de medicină de urgență , anesteziști și pneumologi vor fi în misiune în spitalele din Chișinău, Cahul și Bălți. Odată cu ei la Chișinău au ajuns și primele donații din partea României. Este vorba despre zece izolete, 3000 de combinezoane de protecție, 6000 de măști de protecție și tot atâtea măști chirurgicale, dar și peste 11 mii de perechi de mănuși și 100 de viziere.