„Pentru cei care sperau că spaţiul post-sovietic va fi dominat de democraţie, semnalele iniţiale au fost unele încurajatoare. În 1992, 11 ţări ex-sovietice aflate în primul an de independenţă erau parţial libere. Doar o singură ţară, Lituania, era liberă. Iar ultimele trei, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan, fiind nelibere”, transmite Freedom House.
„Către anul 2010 situaţia s-a deteriorat. Singurele ţări din regiune considerate cu adevărat libere sunt cele trei state baltice. Din restul de doisprezece ţări doar cinci pot fi considerate parţial libere – Armenia, Georgia, Kîrgîstan, Republica Moldova şi Ucraina, celelalte şapte fiind nelibere”.
Potrivit studiului, „Republica Moldova a obţinut două evaluri pozitive în urma preluării puterii de către opoziţie în 2009 şi a înregistrat succese în libertatea mass-media.”
Totodată, premierul rus Vladimir Putin este acuzat că ar fi creat probleme pentru consolidarea democraţiei în ţările vecine din fosta Uniune Sovietică. „Putin în permanență a fost persistent în ațâțarea naţionalismului şi crearea problemelor pentru statele democratice vecine. Acesta a folosit diferite tactici de intimidare a Poloniei, statelor baltice şi Ucrainei”, se spune în declaraţie.
Potrivit organizaţiei, acest lucru se datorează faptului că venirea lui Putin la putere a coincis cu o creştere semnificativă a preţurilor la resurse energetice, care au fost ulterior folosite ca o armă pentru promovarea politicilor rusești. „Putin a demonstrat o măiestrie excelentă în impunerea politicilor sale economice și energetice. Atacând agresiv ceilalți furnizorii de resurse energetice în Europa, apoi amenințându-i cu arma energetică, reducea la tăcere criticile europene față de regimul său din ce în ce mai represiv”, se mai spune în articol.
În raportul publicat de Freedom House, de asemenea, se constată că dacă Putin va câştiga alegerile prezidenţiale din 2012, țările democratice din regiune vor avea noi probleme, rezultând din politica sa.
Foto: Hazara People