Medicii din România, care au venit recent în Republica Moldova, pentru a ajuta cadrele medicale în lupta cu noul coronavirus, s-ar afla aici „pentru a face schimb de experiență, pentru că au ce învăța de la medicii noștri”. Declarații în acest sens au fost făcute de premierul Ion Chicu, după întrevederea de astăzi, avută cu șeful statului Igor Dodon și cu Zinaida Greceanîi, președintele Parlamentului de la Chișinău.
„Vreau să remarc ajutorul pe care Republica Moldova l-a primit din partea mai multor țări, aici menționez de vizita ministrului de Externe al Ungariei și, bineînțeles, vizita ministrului de Externe al României – care a venit, în primul rând, să însoțească o echipă de medici, care activează și fac schimb de experiență cu medicii noștri. De ce eu tot spun despre schimb de experiență… Da, în primul rând, medicii români ajută medicii noștri, dar – pe de altă parte – eu vreau încă o dată să menționez profesionalismul excepțional al medicilor noștri, care au ajutat și ajută la tratarea persoanelor infectate. Eu am remarcat și săptămâna trecută și fiecare poate verifica: rata deceselor în R. Moldova din cauza coronavirusului este de 3%, rata globală – 7%, în România este 5,7%. De aceea, trebuie să ne mândrim cu profesionalismul medicilor moldoveni și să nu ne rușinăm să-l spunem. Toți care vin la noi să ne ajute au și oportunitatea să învețe de la medicii noștri cum se tratează asemenea boli”, a precizat Ion Chicu.
Amintim că joi, 30 aprilie 2020, o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali cu specializări în anestezie și terapie intensivă, pneumologie, medicină de urgență și medicină internă din România a ajuns în Republica Moldova. Acolo unde va desfășura activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu Covid-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unitățile sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul pentru o perioadă de 15 zile.
Totodată, în seara zilei de joi, Guvernul de la București a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 3,5 milioane de euro din Fondul de rezervă bugetară, pentru a acorda un ajutor umanitar medical cu titlu gratuit, necesar în lupta anti-COVID, pentru Republica Moldova.
Atunci, premierul Ludovic Orban a punctat că este foarte important ca într-un timp cât mai scurt să fie finalizate procedurile în vederea transmiterii materialelor, echipamentelor, substanțelor și medicamentelor care vor fi donate cetățenilor din R. Moldova. „Este mare nevoie, în Basarabia este o penurie de astfel de materiale și cred că noi, acum, după ce am reușit să stabilizăm situația de la noi, trebuie să ne arătăm solidaritatea către Republica Moldova”, a adăugat premierul României.