„Ungaria este cea mai mare susținătoare a unei autonomii extinse a Transnistriei în interiorul Republicii Moldova”. De această părere este Dan Dungaciu, profesor și analist politic de la București, care a adăugat că Ungaria joacă alături de Federația Rusă în R. Moldova.
„Bate șaua ca să priceapă iapa! Repet: Ungaria este cea mai mare susținătoare a acestui proiect. Printr-o astfel de susținere, Budapesta vine în întâmpinarea Federației Ruse, pentru că Moscova asta vrea până la urmă în Republica Moldova, și nu separarea Transnistriei, asta-i o naivitate, ci să o integreze Republicii Moldova pentru a o prăbuși total”, a declarat Dan Dungaciu, în cadrul emisiunii „Vocea Libertății” .
Totodată, expertul în politică externă a subliniat că Ungaria construiește loialități anti-românești în Republica Moldova, adică vizează acea parte a clasei politice care nu este deloc prietena României, dimpotrivă, și care își dorește o reintegrare cu Transnistria chiar și în condiții rusești pentru a lega definitiv Republica Moldova de Est, nu de Vest. „Printr-un astfel de plan, Republica Moldova va rămâne teoretic și practic dependentă de Est. Ungaria se pune la dispoziția Rusiei. Ea lucrează cu manta, ca să zic așa”, a avertizat analistul politic.
Potrivit sursei, Budapestei îi place să provoace lucrurile la Chișinău fiindcă știe că cea mai importantă miză de politică externă a României este și rămâne Republica Moldova. „România are două mari probleme de politică externă: Republica Moldova și Ungaria (….) Tot acest pachet de motivații face ca Ungaria să fie foarte activă”, a remarcat Dan Dungaciu.
Pe de altă parte, a mai adăugat expertul în politică externă, de fiecare dată când au fost la putere la Chișinău oameni politici care nu simpatizau deloc România, că e vorba de Voronin, că e vorba de Dodon, cei mai simpatizați ambasadori erau cei maghiari. „Pe vremea lui Voronin, ambasadorul maghiar mergea la vânătoare cu acesta. Ambasadorul maghiar de astăzi e bine conectat cu Dodon, iar clasa politică de la Budapesta s-a dus repede să umple golul de animozitate care s-a stârnit, în mod firesc, între Chișinău și București, ca urmare a gesturilor politice de la Chișinău”, a subliniat analistul politic.
În opinia lui Dan Dungaciu, toate aceste acțiuni anti-românești au drept scop – federalizarea Republicii Moldova, pentru a crea un precedent favorabil autonomiei comunităților maghiare din România, Slovacia și Transcarpatia ucraineană.