„Vreau să merg în Moldova, pentru că Moldova e acasă! Dar nu să mă odihnesc, ci să-mi ajut frații”. Astfel, a răspuns Maria, unul dintre cei mai buni asistenți medicali din cadrul SMURD România, recent întoarsă dintr-o misiune din Italia, atunci când a aflat că R. Moldova are nevoie de ajutor.
La începutul lunii aprilie, Maria se îmbarca în avionul cu destinația Italia. Se oferise voluntar în echipa medicală românească trimisă să ajute la salvarea persoanelor infectate cu noul coronavirus.
Cu 21 de ani de experiență în domeniul medicinei de urgență, fiind unul dintre cei mai buni asistenți medicali din cadrul SMURD, Maria credea că nimic nu o mai poate impresiona, însă primul contact cu spitalul unde a fost repartizată a fost unul teribil.
„Ştiam că pacienţii sunt în stare foarte gravă, dar mi-am dat seama de nivelul tragediei abia când am păşit în saloane. Erau zeci de persoane care respirau doar cu ajutorul aparaturii medicale. Mulţi dintre ei nu puteau vorbi, dar vedeam în privirea lor acel strigăt după ajutor care spunea: VREAU SĂ TRĂIESC”, a povestit asistenta medicală.
Au urmat 18 zile de foc, multe dintre ele petrecute în totalitate în spital, pentru că foarte mulţi pacienţi erau în stare critică şi orice secundă conta. Într-un final, echipa medicală românească s-a întors în efectiv complet şi sănătos în România.
A doua zi după ce au ajuns în ţară au fost anunțați că R. Moldova are nevoie de ajutor. Iar Maria s-a oferit imediat să ajute. Întrebată dacă nu vrea să stea acasă să se odihnească, fiindcă tocmai s-a întors din Italia, asistenta medicală a răspuns ferm că vrea să participe la această misiune. „Vreau să merg în Moldova, pentru că Moldova e acasă! Dar nu să mă odihnesc, ci să-mi ajut fraţii”, a spus Maria.
La câteva ore după anunţ, echipa medicală din România era gata de îmbarcare spre Cahul, Republica Moldova, unde alți bolnavi, aşteptau îngrijirea de care aveau atâta nevoie.
Maria, a fost printre primii care s-au urcat în avion, iar fiind întrebată dacă nu îi este teamă, femeia a răspuns zâmbind senin: „Teamă? Deviza noastră este „Cu viaţa mea apăr viaţa”. Cum să-mi fie teamă?”.
„Ea este Maria, o femeie extraordinară, pe care o veţi găsi mereu optimistă şi gata să sară în ajutor, aşa cum sunt de fapt toţi Salvatorii noştri, în ciuda dramelor pe care le trăiesc şi pe care le poartă doar în sufletele lor! Maria, ţie şi întregii echipe, vă ţinem pumnii să vă întoarceţi acasă cu bine! Cu respect, admiraţie şi preţuire!”, se arată într-un mesaj al Ministerul Afacerilor Interne din România, care a publicat istoria Mariei.
Amintim că joi, 30 aprilie 2020, o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali cu specializări în anestezie și terapie intensivă, pneumologie, medicină de urgență și medicină internă din România a ajuns în Republica Moldova. Acolo unde va desfășura activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu Covid-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unitățile sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul pentru o perioadă de 15 zile.
Totodată, în seara zilei de joi, Guvernul de la București a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 3,5 milioane de euro din Fondul de rezervă bugetară, pentru a acorda un ajutor umanitar medical cu titlu gratuit, necesar în lupta anti-COVID, pentru Republica Moldova.