„România a ajutat oamenii din Republica Moldova și asta contează”. Afirmația a fost făcută de Ana Guțu, secretarul de stat de la Departamentul pentru Relația cu R. Moldova din Guvernul României, care a vorbit într-un interviu despre cum a perceput Bucureștiul atitudinea sfidătoare a guvernării de la Chișinău în privința mâinii întinse cetățenilor din stânga Prutului.
„Ajutorul României, venit pentru a sprijini sistemul sanitar din Republica Moldova în lupta contra pandemiei de Covid-19, este unul extrem de important, deoarece România a adus ceea ce are mai valoros – resursa umană: medicii și personalul medical. Vin și echipamentele, medicamentele din urmă, în valoare de 3,5 milioane de euro”, a declarat secretarul de stat de la București pentru Ziarul Național.
Totodată, Ana Guțu a menționat că ar fi fost corect să fie exprimate mulțumiri la nivelul oficialităților centrale din Chișinău – Președinție, Guvern, poate chiar și Parlament. „La ceremonia de întâmpinare a personalului medical au participat doi miniștri și, aparent era aproape OK. Doar că au urmat abia a doua zi mulțumirile întârziate ale lui Igor Dodon, după criticile acide ale internauților, și o „bâlbâială”, cum o numiți dumneavoastră, a premierului Ion Chicu despre „schimbul de experiență” al medicilor cu divagări în materie de statistică a mortalității celor infectați cu noul coronavirus”, a remarcat sursa.
Ana Guțu a mai precizat că Bucureștiul urmărește atent aceste reacții și e sensibil la incongruențele discursului politic al Chișinăului, dar în același timp, acest ajutor umanitar al poporului român este pentru cetățenii Republicii Moldova, indiferent de viziunile lor politice.
Amintim că joi, 30 aprilie 2020, o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali cu specializări în anestezie și terapie intensivă, pneumologie, medicină de urgență și medicină internă din România a ajuns în Republica Moldova. Acolo unde va desfășura activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu Covid-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unitățile sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul pentru o perioadă de 15 zile.
Totodată, în seara zilei de joi, Guvernul de la București a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 3,5 milioane de euro din Fondul de rezervă bugetară, pentru a acorda un ajutor umanitar medical cu titlu gratuit, necesar în lupta anti-COVID, pentru Republica Moldova.
În urma acestei decizii, la 6 mai 2020, douăzeci de camioane cu ajutor umanitar și medical au pornit de la București spre Chișinău. Convoiul umanitar va ajunge astăzi la Iași, iar mâine va trece frontiera în Republica Moldova.