Peste 20 de deputați din primul Parlament al R. Moldova au lansat astăzi un apel la adresa actualilor parlamentari, cărora le solicită să ia o decizie prin care convoiul de ajutoare umanitare, oferite de România, să fie primit joi cu onorurile de rigoare în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chișinău.
„Republica Moldova a traversat mai multe perioade complicate după Declaraţia de Independenţă din 27 august 1991, dar niciodată, indiferent de regimuri şi conducere, şefii de stat au avut înţelegerea funcţiei deţinute şi nu au atentat batjocoritor la valorile strămoşeşti ca ospitalitatea şi bunul simţ. Dincolo de atacurile urâte făcute la comandă timp de un sfert de veac şi comentariile nesăbuite ale unor conducători moldoveni la adresa Uniunii Europene, SUA şi României, nici unul din şefii de stat nu a îndrăznit să treacă linia roşie, care să aducă prejudicii grave imaginii unui popor cunoscut în lume prin ospitalitatea sa şi cei 7 ani de acasă. Observăm că din decembrie 2016, tot ce înseamnă protocolul oficial, este folosit în mod discriminatoriu, nu în mod legal şi în interesul statului, ci după principiul slugă-stăpân. Este inadmisibil ca un demnitar de stat, indiferent de rang, să transfere lipsa sa de educaţie în instituţiile de bază ca Preşedinţia şi Guvernul”, se arată în apel.
Totodată, aceeași sursă subliniază, ceea ce observăm în ultimul timp în relaţiile conducerii R.Moldova cu partenerii de dezvoltare, şi în primul rând cu România, e un lanţ de abuzuri instituţionale şi de sminteală a unor demnitari, care întrec orice măsură. „La urma urmei, ajutoarele vin pentru popor, nu pentru grupul restrâns de câţiva ghiftuiţi. Atât Preşedinţia, cât şi Guvernul, nu sunt firme private sau cuiburi de bădărani, ci instituţii reprezentative ale unui popor. Conform Constituţiei, R.Moldova este o republică parlamentară, iar Parlamentului îi revine misiunea să descurajeze orice forme abuzive sau mitocăneşti practicate iresponsabil de Igor Dodon sau Ion Chicu, chiar dacă sunt corigenţi la bunul simţ şi cei 7 ani de acasă”, mai menționează deputații primului Parlament al R. Moldova.
Mai mult, aceștia se adresează către actualii parlamentari și solicită, în aceste zile cruciale pentru combaterea pandemiei, să asiguraţi buna funcţionalitate a instituţiilor de stat şi să luaţi o decizie a Parlamentului, prin care convoiul de ajutoare umanitare, oferite de poporul român, să fie primit cu onorurile de rigoare, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. „Considerăm că în felul acesta vom repara parţial abuzurile, lipsa de educaţie şi îngâmfarea unor demnitari de stat, cărora le este indiferentă soarta a milioane de cetăţeni şi au comanda să strice relaţiile frăţeşti dintre R.Moldova şi România, dintre Chişinău şi Washington, dintre cetăţenii moldoveni şi ţările Uniunii Europene. Asumaţi-vă răspunderea, stimaţi parlamentari!”, se mai menționează în document.
Apelul a fost semnat de un grup de deputați din primul Parlament al R. Moldova între care: Nicolae Dabija, Alecu Reniţă, Anatol Ţăranu, Alexandru Arseni, Valentin Dolganiuc, Pintilie Pârvan, Mihai Pătraş, Nicolae Misail, Ion Madan, Petru Munteanu, Nicolae Moraru, Ion Neagu, Constantin Culea, Boris Carandiuc, Gheorghe Hioară, Vlad Pascaru, Erimia Ion, Dumitru Tudoroi, Ion Palii, Tudor Macrinici și Ion Negură.
Menționăm că anterior, presa de la Chișinău a scris că autoritățile de la București au solicitat Chișinăului să permită prezentarea sprijinului umanitar anti-COVID-19 în PMAN, însă Guvernul Chicu a declarat că acest ajutor va fi primit în aceleași condiții ca și toate celelalte, iar prezentarea în Piața Marii Adunări Naționale nu este posibilă din cauza „stării de urgență”.
Convoiul format cu 20 de camioane încărcate cu echipamente și medicamente în valoare de 3,5 milioane de euro, donate de România, va ajunge în R. Moldova, joi, 7 mai 2020, la o săptămână după ce Bucureștiul a trimis aici și 42 de medici care să trateze bolnavii de COVID-19.