Cetățenii R. Moldova au transmis o scrisoare de mulțumire către România pentru ajutorul necondiționat și dezinteresat acordat în lupta anti-COVID-19. În mesajul publicat online se arată că populația R. Moldova nu este de acord cu modul în care autoritățile de la Chișinău au decis să primească săptămâna trecută, convoiul umanitar venit de la București.
„Bună ziua, România! Îți scriu ca să-ți mulțumesc pentru ajutorul tău, dat cu tot sufletul, fără a cere aplauze, fără a pune condiții, ci din dorința sinceră de a fi alături de noi, cei din Basarabia”. Astfel începe răvașul de mulțumire în care se menționează că mulți cetățeni știu că și României îi este greu în această perioadă a pandemiei, dar cu toate acestea a sărit în ajutorul R. Moldova. Iar R. Moldova „înseamnă medicii, asistenții medicali, șoferii de ambulanțe, profesorii, vânzătorii, brutarii, agricultorii, întreprinzătorii, pensionarii, copiii”.
Totodată, în mesaj se menționează că R. Moldova „nu înseamnă grupul de oportuniști aroganți care și-au tras sub ei puterea. Acești oameni trăiesc cu iluzia că sunt stăpânii locului unde noi trăim. Acești oameni sunt în stare să respingă un ajutor dat oamenilor din cauza îngâmfării proprii. Anume acești oameni te-au primit sub un pod la marginea orașului, sperând că așa nu vom ști că ai venit să ne ajuți. Ei speră că, prin acțiunile lor rușinoase, te vor determina să-ți dispară dorința de a mai sprijini pe viitor Moldova. Da, o gazdă care primește oaspeții încărcați cu ajutoare la poartă și nu în casa mare ar vrea ca acei oaspeți să facă cale întoarsă. Însă, ei sunt prea egoiști și nepricepuți ca să înțeleagă că ajutorul a venit în pofida obrăzniciei lor, a venit pentru oameni. Te rog să ții minte acest lucru și să nu mă confunzi niciodată cu ei”.
Aceeași sursă mai precizează că la rândul lor, cetățenii R. Moldova au „simțit rușine și tristețe față de modul în care ai fost primită în casa mea. Îmi cer iertare că ai fost întâmpinată așa”. „Vreau să știi că ai fost primită cu bucurie în casa mea și în sufletul meu fără a avea nevoie de permisiune. Acum, oricât de greu ți-ar fi și ție, tu ai ales să împarți cu noi din ce ai – medici, medicamente, echipamente medicale. Nu ne-ai cerut nimic în schimb, vrei doar să ne știi bine și sănătoși pe noi, cei de aici. Îți mulțumesc, România, pentru tot ceea ce faci pentru mine și știu că va veni ziua în care ajutorul tău va fi primit cu bucurie, cu ușile larg deschise”.
Scrisoarea a fost distribuită de mii de cetățeni ai R. Moldova, iar comentariile au curs lanț.
„Mulțumesc Patrie-Mamă pentru faptul că nu ne-ai lăsat la grea ananghie în timpurile astea de restriște!”, a comentat interpretul Ricky Ardezianu.
„Mulțumim, dragi MEDICI EROI. Mulțumim, dragă ROMÂNIA. Să ne ajute Dumnezeu, să fim o planetă de ființe care se respectă. UNIRE ROMÂNI, suntem UN NEAM, O ȚARĂ. VĂ IUBIM! Hoții nu știu că dezvoltarea nu vine prin hoție. Dumnezeu să le dea înțelepciune și umanitate”, scrie într-un alt comentariu.
Precizăm că un convoi format din 20 de camioane încărcate cu echipamente și medicamente în valoare de 3,5 milioane de euro, donate de România, a ajuns în R. Moldova, joi, 7 mai 2020. S-a întâmplat la o săptămână după ce Bucureștiul a trimis aici și 42 de medici care să trateze bolnavii de COVID-19.
În acest sens, deși au existat mai multe cereri ca ajutorul României să fie prezentat în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului, guvernarea prorusă a R. Moldova a refuzat și a solicitat ca aceste camioane cu ajutor medical să fie parcate sub podul din sectorul Telecentru, pe șoseaua Hâncești, la marginea orașului Chișinău.
În ciuda acestui fapt, nimic nu a stat în calea cetățenilor R. Moldova, care au împânzit traseul Leușeni – Chișinău pentru a saluta coloana cu ajutoare umanitare și a mulțumi României. Manifestanții au venit și la ceremonia oficială acolo unde l-au huiduit pe premierul Ion Chicu pentru această decizie rușinoasă.