Consiliul Uniunii Europene a aprobat concluziile referitoare la politica privind Parteneriatul estic după 2020, reafirmând importanța strategică a acestuia și angajamentul comun de a construi un spațiu comun de democrație, prosperitate și stabilitate partajate.
Consiliul a salutat realizările de până acum ale Parteneriatului estic, din care face parte și Republica Moldova, și a reiterat abordarea bazată pe stimulente și pe condiționalitate, ca mijloc de a încuraja țările partenere estice să se angajeze în continuare în reforme și să intensifice eforturile în acest sens.
Potrivit unui comunicat de presă, Consiliul a confirmat faptul că actualul cadru de politică, inclusiv setul de „20 de rezultate pentru 2020”, este valabil și aduce rezultate și beneficii concrete oamenilor.
Totodată, Consiliul Uniunii Europene solicită punerea în aplicare integrală a Acordurilor de asociere și a zonelor de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare cu Georgia, Republica Moldova și Ucraina. În acest context, este reamintită declarația din 2017 a Summit-ului pentru Parteneriatul Estic, care a recunoscut aspirațiile europene ale acestor state.