Pe data de 14 mai, în România este marcată Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste, în semn de recunoștință adusă numeroșilor intelectuali români, mulți dintre ei preoți, condamnați și închiși în pușcăriile comuniste. Semnificația acestei zile își are rădăcinile în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când peste 10.000 de tineri din toată ţara au fost arestați în baza unui plan al autorităților comuniste. Mulți dintre aceștia nu au mai văzut niciodată lumina zilei.
Părintele Nicolae Steinhardt, pastorul Richard Wurmbrand, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, părintele greco-catolic Tertulian Langa, politicianul Iuliu Maniu, poetul Radu Gyr și soția sa, scriitorul Mircea Vulcănescu, părintele Iustin Pârvu, preoți, poeți, teologi precum Arsenie Boca, Arsenie Papacioc, Nechifor Crainic, Ioan Ianolide, Valeriu Gafencu, Dumitru Bordeianu, precum și zeci de mii de alți români au fost arestați și anchetați începând cu 14 mai 1948.
Pitești, Gherla, Aiud, Târgu Ocna, Sighet, Râmnicu Sărat, Arad, Jilava sau Văcărești sunt cele mai cunoscute închisori în care au fost întemnițați deținuții politici și în care mare parte dintre aceștia au fost torturați și uciși de regimul comunist.