„Este regretabil dacă există aceste declarații, care pun ajutorul sincer oferit de Uniunea Europeană într-o lumină negativă”. Afirmația a fost făcută de Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, care a punctat că UE, cu echipa Europei, ceea ce înseamnă și instituțiile și țările membre, au pus în funcțiune mecanismele și au venit cu ajutor concret pentru R. Moldova.
„Din toate părțile vine acest ajutor. La început, ca primă reacție s-a oferit un pachet de 30 de milioane de euro pentru șase țări din parteneriatul Estic, din care face parte și Republica Moldova. Mai departe, s-a oferit pachet de 100 de milioane de euro, tot pentru țările PaE, pentru susținerea IMM-urilor ca să aibă acces la credite și după asta vine 700 de milioane pentru IMM-uri și firme ca să se poată credita în condiții mai ușoare. Împreună cu asta, numai pentru R. Moldova s-a format un pachete de 87 de milioane de euro, din proiecte deja existente sau planificate care deja au oferit mai multe loturi de asistență. Într-un efort următor, deja ne uitam la economia locală și cum o putem susține. Și ultimul anunț este asistența macro-financiară de 100 de milioane de euro pentru contracararea acestei crize”, a declarat șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău.
Peter Michalko a mai subliniat că Uniunea Europeană este cel mai puternic susținător al Republicii Moldova și stă aici în susținerea oamenilor din acest stat.
Totodată, sursa a punctat că relația dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană este una foarte strânsă, este bazată pe Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb, „iar acest aspect, pune relația și cooperarea noastră la un nivel înalt și ne pune în fața obiectivului comun de asociere politică și integrare economică a R. Moldova cu Uniunea Europeană”. Prin urmare, UE așteaptă în continuare reforme în justiție și recuperarea banilor din frauda bancară.
„Asta înseamnă, de fapt, că în viața cetățenilor R. Moldova, standardele Europene trebuie să devină realitate și cetățenii R. Moldova trebuie să beneficieze de această cooperare. În acest scop susținem și proiecte care trebuie să îmbunătățească calitatea vieții lor, de exemplu în infrastructură, și reforme care trebuie să schimbe instituțiile statului în slujitori mai buni ai cetățenilor și vom continua să facem asta. Desigur, că aici există principiul condiționalității, care e apreciat și are ca scop ca aceste schimbări să fie făcute cât mai devreme. Aici sunt domenii în care trebuie destul de mult de făcut: reforma justiție și pași concreți precum progresul în investigarea fraudei bancare, așteptăm ca acești bani să fie recuperați, iar cei responsabili să fie aduși în fața justiției. Aceste reforme vor fi și mai importante și pentru perioada următoare, când economia țării trebuie revitalizată”, a explicat șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova pentru Radio Chișinău.
De asemenea, Peter Michalko a precizat că numai dacă Republica Moldova va fi bine pregătită, va oferi bune condiții pentru investiții, va atrage acești bani, se vor crea locuri de muncă, vor fi salarii mai mari pentru oamenii care trăiesc în acest stat.